Vilele ridicate cu bani de afară, scoase la vânzare

Vilele ridicate cu bani de afară, scoase la vânzare

Vile de vânzare în localități din zona Roman

În judetul Neamt, sătenii care muncesc în străinătate și-au ridicat vile de sute de metri pătrați. Mulți dintre ei nu mai au bani nici măcar să-și plătească impozitele pentru casele respective ori chiar le-au scos la vânzare.

Numărul caselor cu etaj din comuna Tămășeni, construite în special după 1990, se ridică la 7 – 800. Aceasta înseamnă că proprietarii acestor case trebuie să scoată din buzunar, în funcție de suprafața construită și terenul aferent construcției, o sumă frumușică pentru plata impozitului.

 

Valoarea impozitului depinde de mai mulți factori. Dacă ar fi să facem o estimare, atunci un proprietar de casă cu etaj trebuie să plătească, la o suprafață construită de 400 de metri pătrați, un impozit de 200 de lei pe an. Nu este o sumă mare. Dacă au avut posibilitatea să-și construiască o casă mare, atunci trebuie să plătească și impozitele aferente stabilite de Consiliul Local„, a declarat Ironim Andrici, primarul comunei Tămășeni.

Și în comuna Ion Creangă, numărul caselor cu etaj ridicate după Revoluție atinge 200. „Pentru o casă cu etaj, în suprafață de 200 de metri pătrați, valoarea impozitului este de aproape 400 de lei anual. Dacă proprietarul mai are și 30 de hectar de teren, atunci mai trebuie să plătească încă 1.300 de lei pe an„, a precizat Petru Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Primarul comunei Ion Creangă spune că tendința în proiectarea imobilelor pentru locuit este cea a caselor cu etaj. „Toate autorizațiile de construcții eliberate de primărie în ultimii ani sunt pentru construcții de case cu etaj. Consider că este mai funcțională și mai ieftină o casă cu un singur nivel decât una cu etaj. Decizia proprietarilor privind construcția unor astfel de case este suverană, dar întâlnim cazuri în care aceștia nu mai pot continua lucrările începute sau sunt nevoiți să le vândă după ce le-au construit, ca urmare a faptului că și-au pierdut locul de muncă în străinătate„, a spus primarul comunei Ion Creangă. Nouă vile din comuna Ion Creangă sunt puse în vânzare, deoarece proprietarii se află în una din situațiile de mai sus. „Trei dintre case sunt finalizate. Au între 150 – 250 de metri pătrați, iar prețul de vânzare se ridică la 150.000 de lei. Nu sunt prețuri mari, pentru că nici piața imobiliară nu merge bine, dar cer, de regulă, cât au investit. Până să vândă casa pe care au construit-o, impozitul trebuie plătit și plata acestuia devine o povară, dacă și-au pierdut locul de muncă în străinătate„, spune primarul Prichici.

Sursa: www.ziarulderoman.ro

Lasă un comentariu