Situația paradoxala din domeniul construcțiilor în România

Se spunea, acum vreo 5 ani, ca în România este un deficit de 1 MILION de locuințe. Asta cu toate că populația țării noastre a scăzut, conform recensământului din 2011, la puțin peste 20 de milioane de locuitori. Populația scade datorită sporului natural negativ, dar și din cauza migrației negative. Un raport Eurostat din 2014 arăta că România se află pe ultimul loc în UE la suprafața medie a locuințelor în mediul urban (circa 40 m²), dar și pe primul loc la procentajul locuințelor folosite de proprietarii lor în totalul locuințelor (94,7%).

Se construiește la noi. Destul de mult. Dar care ar fi un ritm corect de dezvoltare a sectorului construcțiilor la noi, având în vedere cele spuse mai sus, și evitând o supraproducție de locuințe, cum am asistat înainte de criza din 2008?

Cu toții ne dorim o locuință nouă, spațioasă, sigură, confortabilă, și care necesită costuri de întreținere minime. Dar cât suntem dispuși să plătim pentru această locuință? Am întrebat, cu ajutorul unui sondaj publicat pe site-ul nostru, care ar trebui sa fie prețul corect pentru metrul pătrat construit în cazul unei case. Răspunsul dat de 365 de vizitatori ai Constructii-Neamt.ro a fost surprinzător:

book2

42% dintre respondenți cred că prețul pe metrul pătrat construit al unei locuințe noi trebuie să fie sub 300 EURO, iar 39% cred că ar trebui să coste intre 300 și 400 de EURO. Doar 19% dintre participanții la sondaj au estimat un cost de peste 400 de EURO.

De ce spun surprinzător?

  1. Românii cumpără locuințe în blocuri vechi, în marile orașe, la prețuri de peste 1000, chiar 1200 EURO/mp construit. Chiar dacă sunt în zone centrale sau au acces la toate facilitățile oferite de traiul într-un mediu urban, diferența de preț plătită pentru acestea mi se pare exagerată. De exemplu, la o suprafață a apartamentului de 70 mp X 700 EURO/mp înseamnă 49.000 EURO, bani pe care cumpărătorul îi plătește în plus, pentru confortul vieții la bloc.
  2. Pentru că lucrez în acest domeniu. Iar un preț realist, în condițiile actuale de piață, pe metrul pătrat construit, pentru o casă la cheie, cu toate instalațiile (sanitare, termice și electrice) și finisajele (normale, nu extravagante), consider că ar trebui să fie undeva intre 400 și 450 de EURO. Nu includ și costul terenului. Preturile la materiale au rămas aproximativ constante în ultimii ani. Ce s-a schimbat? Au crescut costurile legate de carburanți și cele legate de manoperă.
  3. Salariile au crescut în România. Și salariul minim și cel mediu. Iar românii vor să fie plătiți mai bine. Cum vrei să construiești o casă la un preț sub 300 EURO/mp fără să te gândești că și inginerii, muncitorii calificați și necalificați, care lucrează la ea, trebuie să câștige și ei mai mult?

Într-un alt sondaj efectuat pe site, am vrut să vedem care ar trebui să fie salariul net al unui muncitor calificat în construcții. Iar rezultatele par și ele în contradicție cu datele de mai sus:

Sondaj - Salariul NET al unui muncitor calificat in constructii in Romania
Dintre cei 260 de vizitatori care au răspuns, 69% au indicat un salariu NET de peste 2000 de lei, iar 18% au dat ca interval 1800-2000 lei. Ceea ce mi se pare absolut normal. Munca în construcții e grea, implică multă forță fizică, atenție, responsabilitate, nu în ultimul rând inteligență. Iar meseriașii buni, calificați, puținii care au mai rămas în țară, trebuie plătiți corespunzător.

Dar asta se bate cap în cap cu prețul pe care se așteaptă românii să-l plătească pentru o casă. Adică foarte puțin.

Consecințele?

  1. Încă se lucrează foarte mult „la negru” sau „la gri”. Românul nu vrea factură, vrea ieftin. Așa că, ba apelează la nu știu ce meșter sau echipă de 2-3 meșteri de care a auzit, ba apelează la o firmă, dar fără acte.
  2. Firmele se luptă între ele, pentru bani puțini. Așa că plătesc și puțin angajații. Iar muncitorii buni nu stau pe bani puțini. Preferă să lucreze pe cont propriu, cum am spus mai sus, sau preferă să plece în străinătate. Și vom asista și mai mult la fenomenul lipsei de forță de muncă în construcții.

Lasă un comentariu