Actionarii Praktiker vor retragerea din Romania. Primii intrati pe bricolaj ar putea fi si primii plecati

Praktiker se poate retrage din România

Cel mai mare actionar al grupului german Praktiker, firma austriacă de investitii Maseltov, cere retragerea lantului de bricolaj din Europa de Est, inclusiv din România, fapt datorat pierderilor de 348 milioane de euro din primele 9 luni ale anului 2011.

Praktiker se poate retrage  de pe piata de bricolaj din Romania

Grupul Maseltov, cu o participatie de 10%, vrea sa convingă si alti actionari, la următoarea adunare generală, de necesitatea de a vinde operatiunile, acest fapt putând aduce Praktiker o sumă între 50 și 70 milioane de euro.

Grupul Praktiker vrea sa obtina fonduri de peste 300 de milioane de euro, parte a unui program pe trei ani de revenire pe profit. Praktiker ar putea atrage fondurile inclusiv prin vânzarea de actiuni noi, potrivit Reuters.

Rezultatele Praktiker au fost lovite puternic de politica de discounturi mari, iar actiunile au pierdut trei sferturi din valoare in 12 luni.

Grupul Praktiker este prezent în nouă țări, cu 440 de magazine de bricolaj, incluzând si reteaua Max Bahr. În Germania, grupul are circa 330 de magazine. Praktiker a anuntat în noiembrie că va închide circa 15% din magazinele din Germania, se va retrage din Albania si va evalua restul activitatilor internationale, în cadrul unui plan pe termen de trei ani de rentabilizare a operatiunilor.

Divizia internationala a Praktiker include operatiunile din România, Grecia, Turcia, Polonia, Ucraina, Bulgaria, Ungaria si Luxemburg.

Praktiker avea în România la sfarsitul lunii septembrie 27 de magazine (printre care si în Piatra Neamt), la fel ca la sfarsitul lui 2010. Vânzările nete ale Praktiker în România au scăzut cu 24,4% în primele noua luni ale anului ale anului trecut, la 116,1 milioane de euro, în contextul conditiilor economice dificile si al continuării declinului consumului privat si vânzărilor de retail, a anuntat, miercuri, grupul german de bricolaj.

În trimestrul al treilea, vânzările Praktiker în România au scăzut cu 17%, la 47,4 milioane de euro. Pe piata romaneasca, Praktiker concureaza cu Dedeman, Bricostore, BauMax, Ambient, Hornbach, Obi si Mr. Bricolage.

Lasă un comentariu