Se pare că la început de 2014, piaţa imobiliară din Neamț a luat avânt

Se pare că la început de 2014, piaţa imobiliară din Neamț a luat avânt

Cetăţenii cumpără imobile cu numerar, ori cu credite bancare

Tranzacţiile imobiliare au înregistrat o evoluţie pozitivă încă din primele săptămâni ale lui 2014. Terenurile, un segment de pe piaţa imobiliară cu slabe şanse de revenire în trecut, sunt la mare căutare în această perioadă. Nemţenii sunt  interesaţi să devină proprietari şi pe locuinţe pe care apoi să le închirieze. Preţurile imobilelor sunt foarte bune în acest moment, iar specialiştii spun că acum este perioada propice pentru a face noi investiţii.

De altfel, cetăţenii au prins gustul investiţiilor imobiliare datorită preţurilor mici, astfel că unii apelează la economiile pe care le au, în timp ce alţii fac împrumuturi bancare. Spaţiile comerciale au devenit o ţintă pentru investitori, dar nu pentru a desfăşura activităţi comerciale, ci doar pentru a le închiria. Raportul calitate – preţ este cel care dictează pe piaţa imobiliară.

CresterePutem spune că piaţa imobiliară din Neamţ s-a dezmorţit, chiar de la începutul anului. Există solicitări, se fac vânzări atât în numerar cât şi prin creditele obţinute prin programul guvernamental «Prima casă», dar şi cu credite ipotecare deoarece băncile au aliniat dobânzile. Trebuie menţionat faptul că în momentul în care programul a trecut de pe euro, în lei, a fost înregistrată o stagnare, dar apoi vânzările şi-au revenit. Noi am vândut imobile prin mai toate băncile înscrise în program. Bineînţeles că «Prima casă» a produs şi produce efecte pe piaţa imobiliară din Neamţ, însă nu se poate spune că doar acest program îşi pune amprenta pe vânzări. Oamenii au început să umble la economiile pe care le-au adunat şi cumpără de la imobile în care să locuiască efectiv şi până la imobile pe care ulterior să le închirieze în ideea de a-şi amortiza investiţia. Şi spaţiile comerciale în zone cu vad sunt căutate, însă nu pentru a derula o activitate comercială, ci mai degrabă pentru a le închiria. Preţurile au scăzut anul trecut, iar proprietarii care doresc efectiv să îşi vândă imobilul trebuie să conştientizeze că sunt nevoiţi să mai ajusteze din preţuri“, a declarat Lili Humă, directorul agenţiei imobiliare „Fortuna“, din Piatra Neamţ.

Apartamentele cu două camere sunt printre preferinţele nemţenilor

Cumpărătorii de locuinţe devin mai pretenţioşi când vine vorba de achiziţionarea unei locuinţe, atât din punct de vedere al confortului cât şi al preţului de vânzare. Cele mai căutate apartamente sunt cele cu două camere, situate în zone bune, la etaje intermediare, decomandate şi cu minimum de dotări (centrală termică, termopane), la preţul de maximum 35.000 de euro.

Terenurile pentru construirea de locuinţe sunt la mare căutare

Cei care doresc să-şi construiască o locuinţă, preferă terenurile cu o suprafaţă între 500 şi 600 de metri pătraţi, situate în oraş ori la maximum 10 kilometri de acesta, la preţul de 10 – 12 euro pe metru pătrat.

Terenurile pentru construirea de locuinţe sunt foarte căutate. Cumpărătorii vor suprafeţe care să se afle între alte locuinţe, adică să aibă vecini, şi utilităţi. Din păcate, în ultima perioadă, loturi bune de teren pentru construirea de locuinţe nu prea mai sunt. Avem clienţi care aşteaptă de anul trecut să cumpere o astfel de suprafaţă de teren“, a mai spus Lili Humă.

Sursa: www.realitateamedia.ro

Chiar dacă numărul de tranzacții a mai crescut, este puțin probabil ca prețurile terenurilor, garsonierelor, apartamentelor și ale caselor din județul Neamț să se mai ridice la valorile de dinainte de declanșarea crizei din 2008.
Vremea speculei a trecut, și chiar dacă băncile au lichidități masive, nu mai sunt dispuse riscurilor imobiliare.

Lasă un comentariu