Vrei o viaţă mai simplă? Au început să se vândă casele mici, pe roţi, întreţinute cu costuri minime

Vrei o viaţă mai simplă? Au început să se vândă casele mici, pe roţi, întreţinute cu costuri minime

Case mici și ieftine – un trend actual

În anii 1970, economistul american E.F. Schumacher încerca să-i convingă pe conaţionalii săi că, prin consumul excesiv de spaţiu şi resurse, indivizii nu numai că nu devin mai fericiţi, ci dimpotrivă. Schumacher a încercat să sublinieze noţiunea de „suficienţă” – tendinţa de a valorifica la maximum ceea ce ai şi de a nu consuma mai mult decât îţi este necesar – conform www.entrepreneur.com

 

În zilele noastre, un fost profesor de colegiu devenit arhitect şi designer, Jay Shafer, încearcă să îi convingă pe americani să reconsidere dimensiunile mici. Shafer, fondator al Tumbleweed Tiny House Co,  militează pentru  crearea de case mai compacte şi mai uşor de organizat, concepute pentru un stil de viaţă mai simplu şi mai puţin stresant.

Casa lemn mica

Shafer proiectează şi construieşte case de dimensiuni reduse, cu un spaţiu de locuit super-eficientizat, comasat în mai puţin de 15 metri pătraţi. “Consider că le redau oamenilor libertatea”, spune Shafer. „Locuinţele mari sunt ca nişte închisori păzite de  debitorii secolului XXI. De ce să plăteşti pentru tot acel spaţiu pe care nu îl utilizezi, dar pentru care suporţi costurile de întreţinere, ca şi cum acest lucru ţi-ar face viaţa mai bună?”

 

Într-adevăr, cercetătorii au constatat că mulţi dintre cei care îşi cumpără case mari nu au nici o idee despre cum vor valorifica toate camerele suplimentare şi sfârşesc prin a se retrage într-o mică parte a locuinţei lor costisitoare. Apoi încearcă să umple spaţiile inutile cu plasme de mari dimensiuni şi canapele somptuoase, sfârşind prin a dezvolta ceea ce specialişti numesc „claustrofobia abundenţei”.

Shafer are o idee mai bună: acesta propune casele mici, pe roţi, care pot fi achiziţionate la preţuri rezonabile şi care pot fi plasate pe parcele de mici dimensiuni, în mod ideal într-o regiune pitorească, la marginea zonelor de dezvoltare urbană, acolo unde locatarii pot aprecia mai mult natura.

Casa lemn mica pe roti 2“Primul pas este cel mai greu – fiecare trebuie să-şi facă un inventar pentru a identifica toate lucrurile de care are nevoie, în mod real, pentru a fi fericit, şi apoi să scape de toate celelalte. În plus, deplasarea într-un spaţiu mai mic nu este limitativă, dimpotrivă, poate fi o mişcare eliberatoare. Nefiind legat de un credit ipotecar, orice locatar poate avea mai multă grijă de casă şi de lucrurile sale. Şi, poate, nefiind obligat să muncească mai mult şi din greu pentru a-şi plăti facturile, poate avea mai mult timp să se bucure de viaţă” adaugă proiectantul.

Ideea de a trăi la scară mică nu este o invenţie postmodernă. La mijlocul secolului al XIX-lea, renumitul filosof american Henry David Thoreau a trăit într-o cabană de 13 de metri pătraţi.

Casele proiectate cu dimensiuni mici au avantajul de a fi mai uşoare şi folosesc materiale mai flexibile, care izolează mai bine. De asemenea, ţin cont de miniaturizarea aparatelor electrocasnice, pentru eficientizarea spaţiului şi a condiţiilor de viaţă. „Dacă aş putea pune un acoperiş pe iPhone-ul meu, aş trăi, cel mai probabil, sub el”, a mai spus Shafer pentru Entrepreneur, glumind, probabil, numai pe jumătate.

Simptomul de a construi case uriașe, ineficiente din punct de vedere energetic, lipsite de utilitate și simț practic, este foarte des întâlnit și în România. Să-ți faci un palat doar pentru că dispui de mulți bani sau să te îndatorezi la bănci pe 20-30 ani doar fiindcă așa ai fost învățat să gândești, este, dacă nu o prostie, o mare greșeală. Și asta nu numai pentru că suntem într-o perioadă de recesiune economică.

Oricum, ideea caselor de dimensiuni mici (însă nu chiar de 15 metri patrati), care prezintă un randament al utilizării spațiului foarte ridicat, merită luată în seamă și la noi.

3 comentarii la „Vrei o viaţă mai simplă? Au început să se vândă casele mici, pe roţi, întreţinute cu costuri minime”

  1. Nu numai ca este cat se poate de realist acest om,dar de cand a inceput aceasta blestemata de criza nu mai am alt gand decat o casa mica cu absolut tot ce-mi trebuie,igiena si confortul unui apartament de bloc insa cu multe imbunatatiri energetice pt scaderea costurilor lunare,eventual energii alternative si insularizare dependentiala de orice sistem FACTURAT!

    • A fost deja construita o casa absolut independenta dpdv energetic de renumitul nostru inventator Justin Capra. Problema consta in costul acesteia, care presupun ca e f. ridicat.

Lasă un comentariu