Cum se construieste fundatia unei case? Etape și sfaturi

Cum se construieste fundatia unei case? Etape și sfaturi

În general, sunt câteva etape comune oricărui tip de fundatie.

Fundatia e elementul din structura unei case ce are rolul de a transmite către terenul de fundare încărcările (de exploatare și excepționale) existente la o clădire. Se acordă o deosebită importanță modalității de fundare și calculului armaturii și dimensiunilor ei, deoarece fundatia proiectată sau executată defectuos pune în pericol întreaga structură a casei, iar reparațiile ulterioare sunt dificil, dacă nu imposibil de executat.

În cele ce urmează se va analiza cazul unei fundatii continue sub ziduri, cea mai întâlnită în cazul locuințelor unifamiliale.

1. Trasarea fundatiei, după ce în prealabil a fost îndepărtat stratul vegetal. Trasarea fundatiei se face cu ajutorul țărușilor metalici sau din lemn, între care se întind sfori. Conturul delimitat de țăruși și sfori va ajuta la următoarele etape, și trebuie să urmeze cu exactitate conturul blocului de fundare existent în proiect.

2. Săparea fundatiei se va face manual sau mecanizat, respectând întocmai planul de fundare, în care sunt trecute toate datele importante (cote, lățimea fundatiei etc.). La săpătură se verifică verticalitatea pereților gropilor, evitându-se situația ca secțiunea fundației să aibă altă formă decât cea din proiect, de obicei dreptunghiulară. Cota până la care se execută săpătura trebuie să corespundă cu adancimea de fundare din proiect.

3. Turnarea betonului de egalizare (o șapă de beton slab, gros de 4-5 cm),  având rolul de preluare a neregularităților săpăturilor și împiedicarea scurgerii laptelui de ciment din betonul grinzilor de fundatie.

Fundatia, cofrag si armatura elevatie4. Montarea armăturii inferioare. Trebuie evitată murdărirea cu pământ și, în general, să nu se surpe pământ în fundatie în timpul acestei operațiuni.

5. Turnarea tălpii fundatiei și uscarea ei, cu mare grijă ca în această perioadă să nu cadă pământ pe beton (se va curăța foarte greu). În timpul în care se usucă talpa fundatiei se execută și armătura elevației, apoi se cofrează.

6. Turnarea elevației, după care se așteaptă uscarea și a acestei porțiuni betonate, apoi se decofrează.

Compactare umplutura pamant7. Realizarea umpluturii. După decofrare se umple fundatia cu pământ și se compactează manual, sau, de preferat, cu un mai compactor, în straturi de 10-15cm, apoi se adaugă un strat de 10cm de pietriș deasupra. Peste pietriș de pune o folie de polietilena, peste folie polistiren extrudat (de regula, gros de 3 cm), apoi plasa de armare (sau armătura din proiect) a fundatiei.

8. Turnarea plăcii peste fundație. Când toate sunt gata, se face ultima turnare, placa peste fundație. Începând de a doua zi dupa turnare, pe timp călduros, aceasta se va uda des, pentru a nu apărea fisuri în procesul de uscare a betonului.

Notă: Procesul prin care se realizează fundația este unul complex, iar proiectul tehnic de execuție poate determina mici abateri de la etapele de mai sus (soluțiile constructive fiind foarte variate). Ne poți trimite întrebări sau comentarii.

33 de comentarii la „Cum se construieste fundatia unei case? Etape și sfaturi

  • daca intrebi vreun structurist, te va baga in sperieti cu studiu geo, legi, normative imbecile, calcule si previziuni sumbre cu cutremure si dezastre naturale si te va convinge sa vrei tu sa sapi cat mai lat si cat mai adanc, fundatie cu talpa liniara si sa bagi foarte mult fier si foarte multi bani in fundatie… asa sunt ei, structuristii, mai paranoici si obtuzi…

   daca intrebi oameni normali la cap, iti vor spune ca o latime de 40 cm pe o adancime de max 50 cm sunt arhisuficiente pentru o fundatie cu talpa liniara a unei case care are doar parter… desi ai varianta sa nu faci talpa liniara si sa mergi pe fundatia cu cuzineti (descarcari pe reazeme)… exceptie fac unele soluri deosebite (ex: dacă fundezi pe un teren unde a fost adusa in trecut umplutura pentru ridicarea nivelului terenului)…

   • In primul rand adancimea de 50 cm se situeaza in afara intervalului pentru adancimea de inghet care este cuprinsa intre (80cm-1,2m) in functie de amplasament.Am o rugaminte pentru tine,sa nu mai informezi prost pe cei care nu stiu.

 1. Am o antrebare.Miam turnat o fundatie pe piloni cam la 2 .2.50 distanta antre piloni si antre iei am cladit cu boltari de beton care iam uplut cu beton, antre iei fier de 8cm,din care rezulta ca meseriasu nu io pus intercalati ,unul deasupra celuilalt are ceva ,deasupra torn placa de 10cm,casa se face din beceaua primu nivel si deasupra cu lemn,se podeste cu lemn.dedesupt am turnat beton 40cm,sub boltari cu crinda de fier de 8cm piloni as la 80,85cm,as 20 de piloni case ie de 10.50 ,10.50,ami puteti da un safat,va multumesc

 2. buna ziua. imi puteti spune la fundatia continua in afara de stalpii prevazuti in proiect trebuie sa bag si plasa sudata? sau doar stalpii, umplu cu beton. de la nivelul 0 pana la +0,80 pana unde imi vine centura si placa mai trebuie sa bag fier in beton?

 3. Buna ziua
  As vrea sa fac o fundatie la casa pe locu drept si nu vreau sa sap in pamant .. Vreau numa sa pun vrio 4 sau 5 masini de piatra concasata, sa aibe inaltime vrio 25 30 centimetri .. Si dupa aia cofrez cu scandura peste piatra dimensiunea casei ….. grinzi de fier pe margini si pe mijloc si plasa de fier peste toata suprafata casei ..si peste piatra asa beton de vrio 30 centimetri …..
  Cata rezistenta are casa .

  • O casa fara o fundatie corect construita va avea tot timpul probleme, nu mai zic de rezistenta la un cutremur mai important. Mai devreme sau mai tarziu veti ajunge sa faceti subturnari, mult mai costisitoare.

  • Distanta dintre etrieri poate varia, in general, de la 10 cm la 20 cm. Depinde de pozitia in cadrul structurii (fundatie, stalpi, grinzi…). Chiar si in cadrul unui stalp distanta poate fi diferita. Corect este ca un proiectant sa calculeze eforturile si sa dimensioneze elementele printr-un proiect.

 4. Va salut, ma puteti ajuta si pe mine cu niste sfaturi?
  Doresc sa construesc o casa de 97 metri patrati fara etaj si nu stiu ce fier sa folosesc la fundatie.
  Ma puteti ajuta si pe mine? Multumesc mult

 5. vreau sa construiesc o casa de 80-90 mp doar parter posibil mansarda si ma intereseaza fundatia la casa cit de inalta (cat in pamant si cat afara) si lata sa fie, casa va avea 2-3 doritoare baie, living, bucatarie urmind sa incep constructia in martie. multumesc

 6. Cititi normativul P100 -1 (de expl capitolul 8 pentru constructii de zidarie)…se lucreaza si se proiecteaza dupa lege nu dupa ureche sau cum spune unul si altul….

 7. Lita Georgeta – Raspunsul este NU.
  Legal se face intai o solicitare catre primarie de obtinere a unui Certificat de Urbanism (CU). Se obtin toate avizele si acordurile mentionate in acesta si se intocmeste Proiectul Tehnic (PT). Apoi cu avizele si un exteas din PT care se numeste Documentatie Tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Construire (DTAC) va prezentati la primarie care va va elibera Autorizatia de Construire. Anuntati primaria si Inspectia teritoriala de stat in constructii cu 15 zile inainte de inceperea lucrărilor ca va apucati de lucru, montati panoul de identificare a investitiei si luati-va un diriginte de santier atestat si apoi va apucati de treaba.

 8. Buna ziua
  Am si eu o intrebare … Fac o casa p+1+m de 90 mp amprenta … Muncitorii au bagat la stalp 6 bare de 12 cu etrieri de 8 … Este ok ? Va multumesc

 9. buna ziua…nu am gasit nicaieri nici o referire la cat de umed poate fi pamantul de umplutura ca sa poti turna peste el placa…multumesc.

  • Peste pamantul de umplutura este bine sa se puna un strat de 10cm de balast. Pamantul si balastul trebuie nivelate si compactate foarte bine, in straturi de 5-10cm grosime. Peste pietris trebuie pusa o folie de polietilena, apoi, daca va incadrati in buget, un strat de 5-10 cm de polistiren extrudat. Abia apoi se toarna betonul, preferabil armat cu plasa sudata. Umiditatea stratului peste care se toarna betonul nu ar trebui sa constituie o problema, evident, daca se respecta pasii de mai sus. Compactarea se face chiar mai bine si mai usor daca stratul respectiv este usor umezit.

 10. pt aiki:daca fundatia este mai adanca decat adancimea de inghet,in zona de -30 cm de la sol,si in zona de inaltare de deasupra solului,betonul nu mai ingheata ?

 11. constructii neamt
  daca asa e proiectul,e bine…..imi place formularea…,dar ce inseamna „doua randuri de etrieri”…?

  • Poate nu a fost cea mai buna exprimare. Am vrut sa spun un etrier mai mare, patrat, pt. cele 4 bare de pe colturi si un etrier mai mic, pentru cele 4 bare de pe mijloc, asa cum am incercat sa arat in poza.

Lasă un comentariu