Renovare apartament cu mobilă modulară de culoare albă

Renovare apartament - living cu mobilier alb

Pentru a maximiza și organiza mai bine spațiul disponibil al unui apartament de 100 metri pătrați din centrul orașului Ljubljana, capitala Sloveniei, aproape pe fiecare perete a fost montată mobilă modulară de culoare albă.

Acest apartament modern, în formă de L, este format dintr-o cameră de zi spațioasă, un spațiu de luat masa, două dormitoare, două băi și un birou.

Arhitecții responsabili de renovare nu au dorit să modifice structura și dispunerea apartamentului, dar au creat în fiecare cameră un aspect diferit prin adăugarea unor rafturi și dulăpioare suspendate cu forme geometrice simple.

S-au făcut modificări și prin înlocuirea ferestrelor și ușilor, înlocuirea pardoselii și a instalației electrice, pentru că înainte apartamentul era gol și într-o stare deplorabilă.

Interiorul combină materiale uzuale și culori naturale, cu pereți albi, mobilă de stejar și detalii de culoare închisă, contrastante.

Renovare apartament - living cu mobilier albIntrarea în living se face pe sub un cadru placat cu oglinzi. Impactul vizual se concentrează pe biblioteca de culoare albă, cu goluri în culoarea stejarului pentru a așeza cărți, televizorul și alte echipamente media. Zona alăturată, destinată bucătăriei, se caracterizează prin pereții acoperiți complet cu mobilă albă, ce integrează aparatele electrocasnice, și o masă lungă, de 3,5 metri, făcută la comandă, în nuanța lemnului.

În dormitorul principal corpuri de mobilier din stejar sunt suspendate pe perete, deasupra patului, realizat din același material. Ambele dormitoare sunt prevăzute cu șifoniere albe, având înălțimea egală cu cea a camerei.

Culoarea dominantă din cele două băi este griul, obținut prin placarea cu gresie și faianță în nuanța ardeziei. Spațiul pare mărit prin adăugarea unor oglinzi de dimensiuni mari.

Foto: dezeen.com

 

Casă modernă, luminoasă, cu subsol, un etaj și acces la piscina

Casa moderna cu subsol, etaj si acces la piscina

Casa e construită pe un mic deal, într-un sat în apropiere de Viena, pentru o familie tânără

Această clădire, paralelă cu strada de acces, este compusă din subsol, parter și un etaj. La subsol se află garajul și un spațiu pentru depozitare. Terasa din față oferă acces direct la grădină și la piscina.

Spre partea sudică a casei se află zona de oaspeți și cea destinată copiilor. La partea de nord, unde se află structura în consolă, se află dormitorul principal, cu acces la o terasă.

Partea inferioară a construcției este realizată din beton armat. Placa este susținută de stâlpi din material compozit, și este ranforsată cu  o structură metalică.

Fațadele corpului principal al clădirii sunt prevăzute cu ferestre mari, de la nivelul pardoselii până spre tavan. Partea de jos a pereților exteriori este placată parțial cu piatră de calcar provenind din Portugalia.

Acoperișul este aproape orizontal, fiind acoperit cu membrane bituminoase, iar zona proeminentă din partea de nord protejează și intrarea în casă.

În interior domină culori deschise și materiale de calitate. Șemineul realizat din beton accentuează spațiul deschis din camera de zi.

Casa scării este deschisă și face legătura dintre toate zonele locuinței. La etaj se află un spa cu jacuzzi de 40 metri pătrați, precum și un dresing, combinând aceste două funcții și având o priveliște foarte frumoasă datorită ferestrelor foarte mari.

Gradina și piscina sunt apropiate de terasa de lângă casă, făcând foarte ușor accesul la ele.

O notă de design foarte frumoasă constă în cele două prelungiri de beton, ca niște pinteni, care încadrează și mai bine casa în peisaj.

Arhitecți: Project A01
Locație: Judenau, Austria
Suprafața casei: 229 sqm
Anul: 2012
Designul grădinii: Kramer und Kramer, Gartengestaltung
Constructor: Röhrer Bauphysik

Sursa foto: www.projecta01.com

Casa Plutitoare – o casă ridicată în pădure deasupra copacilor

Casa suspendata in padure, deaspura varfului copacilor

O casa plutitoare în mijlocul pădurii

Mai multi stâlpi susțin camerele interconectate ale acestei case, deasupra vârfului copacilor din pădurea înconjurătoare, în Costa Rica, casă proiectată de Benjamin Garcia Saxe Architecture.

Arhitectul a trebuit să realizeze designul unei case de vacanță pe un teren cu o pantă abruptă, și a ales soluția de a ridica clădirea deasupra nivelului solului, pentru a obține o vedere spectaculoasă asupra pădurii și Oceanului Pacific.

Spre deosebire de alte case din apropiere, arhitecții nu au dorit să aducă modificări terenului prin excavarea solului și realizarea unei suprafețe orizontale pentru construcție.

Am ridicat clădirea pe mai mulți stâlpi, fapt care creează impresia unei case ce plutește pe deal… Astfel, am redus costurile imense ale unor ziduri de sprijin în jurul locației” explică arhitecții. Astfel, impactul asupra mediului  înconjurător este foarte redus, iar priveliștea oferită ocupanților casei este deosebită.

Casa suspendata in padure, vedere exteriorCele trei încăperi care formează locuința sunt aliniate astfel încât să mențină vederea asupra oceanului din fiecare cameră, fiind legate de un hol în spatele casei. Bare verticale din bambus dispuse de-a lungul holului creează un joc de lumini în interior.

O parte din acoperiș este suspendată și acoperă terasele din fața casei, susținut de o structură metalică și oferă protecție împotriva soarelui. Obloane din lemn, ce separă încăperile de terase, pot fi strânse, pentru a deschide spațiul și pentru a lăsa briza să ventileze casa.

Utilizarea lemnului la construcția clădirii ajută, de asemenea, la încadrarea perfectă a casei în peisaj.

Considerăm că realizarea unei astfel de case în România este posibilă, însă este nevoie de o cu totul altă abordare asupra materialelor folosite și izolării termice a construcției.

Casa Plutitoare

Casa plutitoare in padureLocalizare: Puntarenas, Costa Rica
Data încheierii lucrărilor: noiembrie 2013
Suprafața: aproximativ 300 mp
Director de design: Benjamin Garcia Saxe
Coordonatorul proiectului: Daniel Sancho
Proiectant structură: Sotela Alfaro Ltd
Constructor: Dante Medri

Sursa: dezeen.com

Certificatul energetic, necesar sau doar o taxă în plus?

Audit - Certificare energetica cladiri

Din 20 iulie, contractul de vânzare-cumpărare şi chiar cel de închiriere vor putea fi anulate, dacă locuinţa nu este auditată din punct de vedere energetic. Potrivit legii care reglementează performanța energetică a locuințelor, certificatul energetic va trebui prezentat obligatoriu atât la vânzarea, cât și la închirierea unui imobil. Mai precis, proprietarul va fi obligat să pună la dispoziția potențialului cumpărător sau chiriaș, înainte de perfectarea contractului, o copie a certificatului energetic al locuinței pe care o vinde sau o închiriază. Altfel, contractul de vânzare-cumpărare sau închiriere poate fi supus nulității. Certificatul energetic cuprinde valori de referinţă prevăzute în reglementările tehnice în vigoare, care permit clienţilor să compare şi să evalueze performanţa energetică a clădirii. În funcţie de energia consumată pentru încălzire, climatizare sau iluminat, clădirea primeşte un indicativ de la A la G. Sunt definite astfel, 7 clase energetice: A (foarte eficient energetic), B, C, D, E, F şi G (foarte puţin eficient energetic). În urma expertizei energetice, consultantul specializat va întocmi un Raport de Expertiză Energetică a clădirii, document care va conţine principalele caracteristici tehnice şi energetice ale imobilului expertizat, precum şi toate datele referitoare la modul de determinare a consumului total anual de căldură pentru încălzire şi apă caldă.

Piatra Neamţ: 49 de blocuri cu certificat

Pierderi de caldura la o casaÎn Piatra Neamț există 49 de blocuri anvelopate termic și care dețin certificate energetic, însă eventualii vânzători ai locuințelor din acele blocuri nu au nici un avantaj, în cazul unui contract de vânzare-cumpărare tot fiind nevoiți să prezinte certificate energetice individuale, pentru aparatmentul ce face obiectul contractului. Singurul avantaj ar fi acela că, o dată izolate termic, blocurile în cauză  sunt mai călduroase deci, coeficientul trecut pe certificatul energetic ar fi unul mai bun.

”În primul rând este lege, iar noi trebuie să încercăm în momentul de față să găsim soluții să îndeplinim condițiile impuse de lege. Sigur că în momentul în care avem solicitări vom face demersurile pentru obținerea acestor certificate pentru locuințele a căror reabilitare termică s-a făcut prin intermediul Primăriei Piatra Neamț, dar numai în condițiile înstrăinării. Există o întreagă procedură pe care trebuie să o urmăm și noi și toată lumea; la notariate există o listă cu auditorii agreaţi care întocmesc certificate energetice”, a declarat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamț.

Notarii: o taxă în plus

Din punctul de vedere al notarilor, obligați conform legii, să ceară certificatul energetic în momentul parafării unui contract de vânzare-cumpărare sau a unuia de închiriere, aceasta este doar o taxă în plus pe care oamenii trebuie să o achite. Lista cu societățile autorizate să elibereze astfel de certificate poate fi consultată la notariatele publice.

”Aceste certificate energetice sunt obligatorii și noi la rândul nostru suntem obligați să le cerem odată cu încheierea unui contract de vânzare-cumpărare, a unui contract de comodat, închiriere sau a unei donații. Dacă oamenii nu au un astfel de certificat îi îndrumăm sau le spunem de la care firme autorizate pot obţine certificatul energetic, în birourile notariale găsindu-se de obicei oferte ale firmelor care fac expertize în vederea acordării certificatului energetic. Asta este, este o taxă în plus care trebuie achitată și care împovărează oamenii”, a precizat Ana Ioniță, notar public în municipiul Piatra Neamț și în același timp consilier local.
Expertizele se fac pe bază de contract de servicii încheiat între solicitantul certificatului energetic şi consultantul energetic, iar tarifele pornesc de la 200 de lei/locuinţă. Companiile de audit energetic percep tarife cuprinse între 200 şi 400 de lei pentru un apartament obişnuit, în funcție de numărul de camere, iar pentru case individuale, vile şi alte clădiri rezidenţiale cu suprafaţa de cel mult 250 de metri pătraţi, tarifele pot fi de la 500 până la 1.800 de lei. Pentru suprafeţe mai mari, tarifele sunt negociabile, clădirile comerciale, aparţinând companiilor sau persoanelor juridice, fiind auditate contra unor sume cuprinse între 4,5 și 13 lei/mp.

Modificari la legea urbanismului. Revine haosul

puz - plan urbanistic zonal

Investitorii privaţi vor putea iniţia Planuri Urbanistice Zonale prin care să ceară derogări de la Planul Urbanistic General, indiferent de funcţiunea pe care o vor avea clădirile

Noua Legea a urbanismului a fost publicată, săptămâna trecută, în “Monitorul Oficial”. Principala modificare constă în faptul că investitorii privaţi vor putea iniţia Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) prin care să ceară derogări de la Planul Urbanistic General (PUG), indiferent de funcţiunea pe care o vor avea clădirile. Prin aceste derogări, pentru fiecare teren în parte Coeficientul de Utilizare al Terenului (CUT) nu va putea fi majorat cu mai mult de 20%. Excepţie fac investitorii care doresc să construiască parcuri tehnologice, industriale, comerciale şi zone de servicii, unde CUT-ul va putea fi majorat cu mai mult de 20%, dar nu va putea fi mai mare de 40%. Până acum, doar autorităţile locale puteau iniţia Planuri Urbanistice Zonale, excepţie făcând investitorii care doreau să construiască cartiere rezidenţiale, centre comerciale şi parcuri tehnologice. Reamintim că preşedintele Băsescu a refuzat prima dată să promulge aceasta lege şi a fost trimisă pentru reexaminare în Parlament, dar Parlamentul nu a modificat nimic. O altă schimbare foarte importantă este că, în cazul zonelor protejate, unde se află clădiri de patrimoniu, investitorii privaţi vor putea iniţia Planuri Urbanistice Zonale prin care să ceară modificarea Coeficientului de Utilizare al Terenului cu cel mult 20%. Dacă se doreşte o modificare mai mare, Planul Urbanistic Zonal, care va stabili cu cât se modifică regimul de construire, poate fi iniţiat doar de autoritatea publică. Până acum investitorii privaţi nu puteau modifica deloc indicatorii urbanistici din zonele construite protejate. Noua Lege a urbanismului mai prevede ca Planurile Urbanistice Zonale care au fost făcute înainte de apariţia OUG 7/2011 – considerată legea care a stopat haosul urbanistic – şi nu au fost aprobate până pe 1 februarie 2012, vor putea fi supuse din nou votului consiliilor locale. Avizele date pentru PUZ-uri vor fi discutate de autorităţi în regim de urgenţă, iar dacă în 10 zile nu se dă un răspuns, se consideră aprobare tacită. Pentru a beneficia de prevederile alin. (1) persoanele fizice sau juridice depun o cerere însoţită de documentaţia de urbanism în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Modificări aduse Legii urbanismului

S-au simplificat şi cerinţele pentru emiterea avizului de oportunitate; elaborarea Planului urbanistic zonal este obligatorie în cazul: zonelor centrale ale localităţilor; zonelor protejate şi de protecţie a monumentelor, a complexelor de odihnă şi agrement, a parcurilor industriale, a parcelărilor; infrastructura de transport; zonele supuse restructurării sau regenerării urbane; altor zone stabilite de autorităţile publice locale din localităţi, potrivit legii; Guvernul nu va mai face şi aproba Planurile Urbanistice Zonale de reglementare a zonei de coastă a Mării Negre şi a staţiunilor turistice de interes naţional. Aceste documentaţii vor fi făcute şi aprobate de autoritatea locală cu avizul Ministerului Dezvoltării. Prevederea ca Guvernul să aprobe PUZ-ul de coastă şi cele din staţiunile turistice a fost introdusă în vremea în care Elena Udrea era ministrul Dezvoltării, ca reacţie la haosul urbanistic de pe litoral; autorităţile locale au obligaţia să-şi actualizeze Planurile Urbanistice Generale la 10 ani. Termenul de valabilitate a Planului Urbanistic General se prelungeşte o singură dată, pe baza de hotărâre a consiliului local, până la intrarea în vigoare a noului plan urbanistic general, dar fără a depăşi 5 ani de la data depăşirii termenului de valabilitate; s-a abrogat articolul: “Anularea hotărârilor de aprobare a documentaţiilor de urbanism emise cu încălcarea prevederilor legale se cere, în condiţiile legii, de prefect, în urma controlului de legalitate sau la sesizarea inspectorului general al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a arhitectului-şef al judeţului sau a autorităţilor centrale de specialitate, în termenele prevăzute de lege”; prin Planurile Urbanistice de Detaliu se poate schimba şi procentul de ocupare a terenului. Până acum se putea schimba doar distanţa clădirii faţă de limitele laterale ale parcelei; clădirile care vor fi construite în zonele de protecţie a monumentelor istorice de importanţă naţională/internaţională vor fi avizate de Direcţiile de Cultură. Până acum acest aviz era dat de Ministerul Culturii; Ministerul Dezvoltării nu mai trebuie să avizeze PUZ-urile pe parcela din zonele protejate, le avizează doar pe cele care se referă la întreaga zona protejată şi care vor fi iniţiate de autorităţi, nu de investitorii privaţi.