Centrale termice in condensatie – avantaje și dezavantaje

Centrale termice in condensare - avantaje si dezavantaje

Principiul centralelor termice în condensare se bazează pe crearea condițiilor de condensație a vaporilor din gazele de ardere în zona schimbătorului primar al microcentralei, astfel încât căldura eliberată să fie recuperată în agentul primar care circulă prin schimbător. Dacă în această zonă are loc condensarea totală a vaporilor, putem fi siguri că am recuperat din gazele de ardere 10-12% din căldura produsă în camera de ardere, prin urmare o microcentrala în condensație va avea un randament cu cel puțin 10% mai mare decât una clasică.

Alegerea unei centrale termice poate fi uneori dificilă. Ne influențează instalatorii, comercianții de centrale termice, vecinii, prietenii, rudele care au avut experiente similare, discuțiile pe forumuri sau bloguri și de ce nu și buzunarul. Nu e ușor de luat o decizie. În alegerea unei centrale termice sau a sistemului de încălzire, trebuie să existe un raport convenabil între calitate, preț, eficiență și consum.

Avantajele centralelor termice în condensare:

 • grad de eficiență extrem de ridicat: centralele termice moderne convenționale destinate funcționării cu tiraj natural cu coș de fum sau cu tiraj forțat cu kit de evacuare gaze arse / admisie aer de ardere, ating un randament maxim de 93-94%, care odată cu trecerea timpului poate scădea; cu toate acestea, în cazul tehnicii centralelor cu funcționare pe gaze în condensare s-a măsurat o eficiență energetică sau grad normat de utilizare de până la 110,5%. Aceasta presupune că se obține mai multă căldură de încălzire comparativ cu cea obținută doar prin ardere; toate acestea sunt posibile datorită utilizării energiei de condensare suplimentare, motivându-se astfel de ce gradul de utilizare depășește cu mult 100%;
 • consum redus: în cazul centralelor termice în condensare se poate obține un consum cu aproximativ 25-30% sub cel al unei centrale convenționale;
 • durata de viață mai mare: în general producătorii propun o durata de viață de aproximativ 15 ani pentru centrala în condensare, față de numai 10 ani cât se propune pentru o centrală convențională;
 • preț foarte atractiv: cu siguranță o centrala termica în condensație e mai scumpă decât una convențională și aici ne referim la modelele care au puteri similare, doar că aceasta diferență este ușor amortizabilă într-un interval de 2 ani (pentru volum mai mare de încălzire) și până la 4 ani (pentru un volum mai mic de încălzire, ex: apartamente 2-3 camere);
 • protejarea mediului: reducându-se semnificativ consumul de energie, ceea ce îi conferă tehnicii de funcționare în condensare / condensatie, un important caracter ecologic;
 • încălzirea în pardoseală – datorita temperaturii optime de funcționare, o centrală termică în condensare este indicată pentru încălzirea prin pardoseala.
 • calitate: datorită implementării noilor tehnologii în condensare, crește semnificativ și calitatea produsului, folosindu-se materiale mult mai bune decât în cazul unei centrale convenționale, indiferent de numele producătorului;
 • design atractiv și panouri de automatizare, reglare și control semnificativ îmbunătățite – extrem de simplu de folosit, cu aplicații diverse, interfață digitala și sisteme speciale de auto-diagnosticare.

Dezavantajele centralelor termice în condensare:

Citește mai multCentrale termice in condensatie – avantaje și dezavantaje

Instalatie de foraj vertical pentru puturi de apa

Iată un utilaj echipat cu o instalatie de foraj vertical pentru puturi de apa:

Poate ajunge sa foreze la adâncimi de zeci, chiar sute de metri. Se folosesc carote diamantate speciale, cu diferite forme, în funcție de roca ce trebuie măcinată.

În procesul de foraj se utilizează și o pompă care recirculă apa murdară, încărcată cu particule provenite din interiorul puțului nou creat, în urma măcinării rocii. În apropierea utilajului s-a săpat în prealabil o groapă având aproximativ 2x2x1,5m, folosită ca bazin de decantare a apelor murdare, și racordată la puțul forat printr-un mic șanț de vreo 30 cm adâncime.

Pentru a mări turbiditatea, în acest fluid se adaugă o anumita cantitate de bentonit, un material prăfos, la sac.

Nu deținem un asemenea utilaj, așa că nu ne trimiteți cereri de ofertă 🙂

Principiul care stă la baza funcționării cazanelor pe lemne cu gazeificare

Centrala cazan pe lemne cu gazeificare

Lemnul este un material combustibil relativ ieftin, natural, accesibil în multe zone din România. Este preferat acolo unde nu există rețele de gaz metan, sau atunci când e mai rentabilă folosirea lemnului.

Cazanele cu încălzire pe lemne sunt de două feluri:

 1. Cazanul simplu, care funcționează ca o sobă;
 2. Cazanul pe lemne cu gazeificare, ce funcționează pe principiul „distilării lemnului”.

Gazeificarea nu se referă la funcționarea centralei termice pe gaz sau gaz metan.
Arderea în gazeificare este specifică arderii combustibilului lemnos.

Principiul de funcționare al cazanelor pe lemn cu gazeificare este următorul: combustibilul solid este pus în încăperea superioară a centralei, adică în magazia de lemne a cazanului, iar în contact cu jarul produs pe grătar dă naștere la gaze care prin combinare cu aerul (aer care este introdus forțat în acel spațiu) creează un amestec combustibil. Acest amestec este aspirat prin despicăturile grătarului în zona inferioară a focarului, care se numește și zona de schimb, unde se auto-aprinde și va crea flacăra răsturnată sau flacăra inversă.

Schema de functionare cazan pe lemne cu gazeificarePrin gazeificare nu se ard în mod direct lemnele, ci gazele conținute de acestea, permițând o ardere completă a combustibilului solid, ceea ce înseamnă un randament ridicat de combustie, undeva pana la 80 – 90%, aproape de ideal! În acest mod consumul de lemn este mult mai scăzut, iar alimentarea cazanului cu lemn se face mult mai rar comparativ cu un cazan pe lemne convențional.

Avantajele acestui tip de cazan nu se opresc aici, la randamentul ridicat. Pentru că arde aproape tot, fumul rezultat este curat, în sensul că nu mai sunt prezente, ca la cazanele clasice, elementele nearse și nocive. Prin urmare, un astfel de cazan afectează foarte puțin mediul.

Ce trebuie să aveți în vedere când folosiți un cazan cu gazeificare

Cei care posedă o astfel de sursă de încălzire sau cei care vor să cumpere una trebuie să fie foarte atenți la următoarele aspecte:

 • cazanul trebuie curățat mai des, cel mai târziu o dată pe săptămână;
 • lemnele trebuie să fie de bună calitate, foarte uscate și să aibă o umiditate de sub 15%;
 • cazanul trebuie sa meargă în temperatură ridicată pentru a evita formarea condensului (punctul de condens e undeva pe la 65°) și respectiv depunerea de gudron pe pereții acestuia, gudron, care în timp, necurățat, poate afecta randamentul cazanului, respectiv siguranța și durata de viata a acestuia.
 • e indicat ca lemnul sa aibă o bună capacitate calorică (de preferat este lemnul de carpen sau fag)
 • nu se folosește rumeguș, și sunt interziși peleții sau reziduurile lemnoase!

Magazine cu materiale pentru instalatii termice și sanitare din Piatra Neamt

Magazine instalatii sanitare si termice Piatra Neamt

Vrei să-ți cumperi o centrală termică pe gaz sau pe combustibil solid, un boiler, un hidrofor sau un alt obiect sanitar? Alegerea nu este de cele mai multe ori una ușoară, producătorii și distribuitorii sunt nenumărați, iar prețurile pot varia foarte mult. Iată câteva din magazinele ce comercializează materiale pentru instalații termice și sanitare în Piatra Neamț:

1. Dedeman

Dedeman Piatra NeamtNu cred că are nevoie de multe prezentări cel mai mare lanț de retail cu materiale de construcții și amenajări interioare din România.

Dedeman dispune în prezent de o rețea de 36 de magazine, iar pe cel din Piatra Neamț îl găsiți la ieșirea spre Bacău, pe str. Dumbravei, nr. 29.

Pe lângă partea de retail, Dedeman mizează și pe agenți de teren, care caută permanent noi clienți.

Un avantaj al magazinului de bricolaj este faptul că poți verifica produsele îndeaproape.

Un mare dezavantaj este faptul că, uneori, personalul de la vânzări este foarte ocupat și nu are timp de tine, sau uneori cauți cu zecile de minute pe cineva care poate să te consilieze.

2. Dolinex

Magazinul Dolinex de pe strada Dimitrie Leonida, lângă Stația de SalvareFirma Dolinex a fost înființată în 1991 și este una dintre cele mai importante firme având ca domeniu comercializarea materialelor pentru instalații, din județul Neamț.

Are două magazine în Piatra Neamț, lângă Stația de Salvare (cel mai vechi), și pe strada Fermelor, lângă Praktiker. De asemenea, dispune de câte un show-room în Roman, respectiv Suceava.

Veți găsi la ei centrale termice pe gaz și combustibil solid, șeminee și coșuri de fum, boilere, radiatoare, hidrofoare, țevi, obiecte sanitare și alte accesorii.

Prețurile nu sunt dintre cele mai mici, însă personalul de la vânzări este specializat, bun cunoscător al produselor, așa că vă pot și îndruma atunci când aveți ceva neclarități.

Marele avantaj al Dolinex este faptul că a încurajat parteneriate cu diverși instalatori, pe lângă relația cu firmele ce execută lucrări de instalații. Acest parteneriat constă în acordarea unor bonusuri și comisioane (echipamente de lucru sau alte produse), în funcție de comenzile aduse.

Îi puteți găsi la adresa www.dolinex.ro, unde au și un magazin online.

3. Romstal

Romstal Piatra NeamtȘi Romstal este unul dintre jucătorii cei mai vechi de pe piață.

De aproape 20 ani, Romstal este lider pe piața de profil din Sud-Est-ul Europei, specializat în comercializarea echipamentelor de instalații pentru construcții. Oferta companiei include peste 50.000 de produse caracterizate de o calitate recunoscuta mondial, branduri celebre ale unor producători de marcă.

În Piatra Neamț sunt prezenți prin intermediul unui magazin de desfacere, pe B-dul G-ral N. Dascalescu, nr. 13 (zona 1 Mai).

De-a lungul timpului, reprezentanța Romstal din Piatra Neamț i-a avut drept concurență directă pe cei de la Dolinex. Ba mai mult, mai mulți reprezentanți de vânzări au plecat când de la Romstal la Dolinex, când de la Dolinex la Romstal.

Sunt percepuți ca o firmă de comercializează produse mai scumpe, însă de o calitate superioară. Detalii pe www.romstal.ro

4. Praktiker

Cu toate că de cele mai multe ori parcarea din fața magazinului este mai goală decât la Dedeman, poți găsi și aici produse de calitate, la prețuri acceptabile.

Adresa magazinului Praktiker în Piatra Neamț: Str. Fermelor, nr. 77B

5. Alte magazine

Magazinele Sigma (ale Smart Com SRL), de vis-a-vis de Piața Bistrița, sau B-dul Traian, nr.4
Grumtech, str. Orhei, nr.8
Klimer (Klimer Serv SRL), B-dul Dacia, nr.5
Ecoterm, str. Petru Movilă, nr.6 (la ieșirea din Piatra Neamț, spre Bicaz)
F&P Eduardo, str. Fermelor, nr. 19
Macrina, str. 1 Decembrie 1918, nr.32, și str. Dumbravei (după magazinul Dedeman)

Dacă mai cunoașteți și alte magazine, sau aveți observații la acest articol, vă rugăm să adăugați un comentariu mai jos.

Îmbinarea tevilor de polietilena – PEHD. Îmbinarea prin electrofuziune și sudură cap la cap.

Aparat de sudura tevi PEHD

Îmbinarea tevilor din polietilena – PEHD: electrofuziune și sudura cap la cap.

Tevile PEHD de dimensiuni mai mari se pot îmbina (nedemontabil, cu sau fără ajutorul fitingurilor) în două moduri:

Sudura prin electrofuziune

Aparat de imbinare prin electrofuziune a tevilor si fitingurilor din PEHDSudura cu ajutorul fitingurilor de electrofuziune a devenit din ce în ce mai des utilizata ca urmare a simplității operațiunii și calității superioare a îmbinării. Fitingul din polietilena este obținut prin turnare și conține la interiorul peretelui o rezistenta electrica ce unește suprafața interioara a fitingului cu cea externa a conductei.

Tehnologia de sudura prin electrofuziune este automatizata. Echipamentele de sudura cele mai moderne elimina „factorul om” în totalitate. Pentru realizarea unor îmbinări de calitate superioara, prin folosirea acestui procedeu, este indispensabila utilizarea unor scule auxiliare, cum sunt razuitoarele pentru șanfrenarea capetelor de conducta și aliniatoarele. Ca și la tipul de sudura cap la cap, este foarte importanta curățirea suprafețelor de contact tub fiting.

Sudura cap la cap (termofuziune)

Sudura cap la cap este îmbinarea cea mai frecvent utilizata.
Ordinea tehnologica a operațiilor, regulile și prescripțiile de detaliu sunt date în instrucțiunile tehnologice ale fiecărui producător de utilaj de sudură, cu precizarea exactă a parametrilor de sudare : presiune, timp, temperatură. Parametrii de sudura folosiți sunt dependenți și de materialul de bază precum și de raportul dimensional standard SDR. Pentru realizarea sudurilor cap la cap se folosesc în egală măsură aparate manuale, semiautomate și automate. Realizarea acestor suduri reclamă personal bine calificat.
Procedeul de sudura cap la cap cuprinde următoarele faze:
1. Fixarea capetelor de conducta în suporții aparatului de sudura.
2. Curățirea capetelor și frezarea acestora pentru a le așeza în același plan
3. Preîncălzirea suprafețelor ce urmează a se îmbina cu ajutorul plăcii de încălzire (21 O C)

4. Retragerea plăcii și compresia imediata a celor doua capete
5. Răcirea în aparat pana la temperatura de circa 60° C.
6. Dezasamblarea capetelor conductei din fălcile aparatului de sudura.
Temperatura mediului ambiant la realizarea acestui tip de sudura trebuie sa fie cuprinsa intre 0 și 45° C.

Tevile PEHD (HDPE) de diametre mici, de pana la 75mm (politub) se îmbină cu ajutorul fitingurilor de compresiune (mufe, teuri, coturi) pe baza de filet.

Dispunem de aparate de sudura prin electrofuziune și sudura cap la cap pentru diametre de pana la 250mm. Detalii la http://www.bifcons.ro.

Pentru o oferta de pret referitoare la executia acestor tipuri de lucrari, trimite un mail la contact@constructii-neamt.ro.

Sudura cap la cap tevi pehd - polietilena

Ce trebuie sa stii despre teava corugata – utilizare, proprietati, furnizori

Teava corugata PEHD cu pereti dubli

Teava corugata cu pereti dubli (teava riflata)

Teava corugata cu pereti dubli (teava riflata) e folosita la instalatii de canalizare si  sisteme de drenaj (în rețele de transport al fluidelor fără presiune, respectiv curgere liberă). Prezintă un perete interior din polietilena de inalta densitate care asigura transportul fluidelor.

Pentru producerea lor se folosesc standardele SR EN 13476-1:2007.

Peretele exterior al tevilor corugate este profilat, asigurând o serie de avantaje:

 • o foarte bună rigiditate inelară, un echilibru optim flexibilitate – rigiditate;
 • lipsa alunecărilor față de sol în sistemele de canalizare îngropate;
 • permite ușoare raze de curbură;
 • greutatea specifică a țevii este semnificativ redusă față de sistemele clasice, oferind avantaje suplimentare pentru manipulare, depozitare și instalare.

Peretele interior neted al tevii asigura funcția principala, cea de transport fluide, pe baza proprietăților deosebite ale polietilenei:

 • coeficient de frecare scăzut;
 • foarte buna rezistenta la abraziune;
 • rezistenta chimica foarte mare;
 • foarte buna rezistenta la impact chiar și la temperaturi mici;
 • durabilitate.

Teava corugata cu pereti dubliTeava corugata are, în mod normal, o lungime utilă de 6 metri, sau 6,21 metri în total, dacă se ține cont și de mufa integrată. Mufa integrata, împreună cu garnitura din cauciuc EPDM livrată odată cu țeava, realizează o etanșare sigură și o cuplare simplă (reducând timpii de instalare).

Teava corugata cu pereti dubli este utilizată în special pentru instalatii in constructii:

 • sisteme de canalizare menajeră, industrială sau pluvială;
 • sisteme de drenaj pentru drumuri, autostrăzi, cai ferate sau pentru îmbunătățiri funciare;
 • sisteme anti-viitură;
 • alte utilizări: fantani, subtraversări drumuri și căi ferate, constructii podete și căi de acces, cofraje circulare etc.

În funcție de rezistența mecanica la presiune exterioară, tevile corugate cu pereti dubli din polietilena de inalta densitate se produc în doua clase, caracterizate prin rigiditatea inelara conform SR EN ISO 9969:2008: SN4 (minim 4 kN/mp) și SN8 (minim 8 kN/mp).

Dimensiuni si greutati pentru tevile corugate cu pereţi dubli standard, cu mufa integrata

Pentru teava corugata se folosesc fitinguri speciale, printre care: conectori liniari, coturi, ramificatii (teuri) si garnituri de etansare.

Pentru oferte de preț referitoare la teava courgata vă rugăm sa ne trimiteți un mail la contact@constructii-neamt.ro