Termoizolatii din spuma poliuretanica

Termoizolatii din spuma poliuretanica

Dezvoltarea industriei chimice, precum și a cerințelor legate de izolații termice care să poată fi montate în locuri greu accesibile au condus la apariția unor spume cu expandare in situ (pe șantier, la fața locului), spume care au la bază diverse substanțe chimice și care se pot folosi la diverse tipuri de clădiri rezidențiale, comerciale sau industriale.

Spumele pot avea la bază diferite substanțe, poliuretanice, de sticlă etc. În general se recomandă montarea spumelor în locuri în care acestea nu sunt expuse în mod direct la lumina solară sau se recomandă protejarea lor cu vopsele sau straturi speciale care să nu permită degradarea lor în timp.

Spumele sunt stabile din punct de vedere al formei, sunt rigide și impermeabile la apă sau vapori.

De obicei se montează cu ajutorul unor aparate de pulverizare în cazul în care este vorba de suprafețe mai mari la terase sau pereți sau se aplică din recipienți speciali (tuburi tip spray sau rezervoare portabile).

În cazul spumei de sticla, aceasta se livrează sub formă de plăci semifinisate sau protejate cu diverse materiale care se pot monta ca atare in situ (pe șantier). De obicei plăcile se pot livra cu canturi cu nut și feder care permit o îmbinare etanșă astfel încât să nu permită trecerea vaporilor.

Termoizolatiile cu spume se pot folosi pentru diverse aplicații:

Termoizolarea fundațiilor – spuma se poate aplica pe fundații prin pulverizare sau poate fi utilizată sub forma de plăci cu dimensiuni specifice în funcție de producător. În ambele cazuri este necesară folosirea unui strat de geotextil care să nu permită afectarea stratului de spumă de pământ, radacini sau agregatele de drenaj.

Termoizolarea pereților – spuma sau plăcile de spuma pot fi folosite indiferent de conformația pereților (fie aceștia pe structură de zidărie sau pe structuri ușoare din lemn sau metal). În cazuri speciale, se pot folosi și la interiorul construcțiilor (acolo unde nu se poate ajunge în zonele exterioare), luându-se măsuri de inserare a unor elemente care să permită finisarea ulterioară a peretelui.

Termoizolarea acoperișurilor – se pot folosi atât spume, cat și panouri din spume; trebuie avut în vedere comportamentul în utilizare al structurii, pentru a nu afecta termoizolația prin crearea de punți termice în cazul în care structura are dilatații sau contracții. Pentru a evita astfel de probleme, plăcile se pot monta în câmp continuu deasupra asterelii.

Termoizolarea teraselor – în funcție de conformarea teraselor se pot folosi atât spuma, cat și placi din spuma, indiferent de tipul de terasă, circulabilă, necirculabilă sau gradină și indiferent de tipul de construcție, rezidențial, comercial sau industrial. În cazul teraselor necirculabile trebuie avut în vedere o protecție suplimentară care sa protejeze materialul de lumina solară.

Un comentariu la „Termoizolatii din spuma poliuretanica”

Lasă un comentariu