Termoizolatii din fibre celulozice

Izolatie termica cu fibre de celuloza

Reciclarea diverselor produse din nenumărate domenii a condus la apariția unor noi materiale care și-au găsit utilizarea în domeniul construcțiilor în calitate chiar de produse ecologice, atât datorită faptului că sunt constituite din materiale reciclate, cât și datorita calităților pe care le conferă clădirilor. În fapt, termoizolațiile din fibre celulozice, sunt obținute prin reciclarea hârtiei (cărți, ziare, reviste, ambalaje), a rumegușului obținut din procesarea lemnului etc. Produsul se obține din fibre foarte mici, celulozice, care se pot monta prin pulverizare, mai ales în cazul construcțiilor pe structuri ușoare din lemn sau metal, au o excelentă rezistență la foc și se mulează perfect pe toate elementele constructive.

Au următoarele domenii de utilizare:

Termoizolarea pereților de exterior – este vorba în principal de pereți pe structuri ușoare din lemn sau metal; pentru rezultate foarte bune se recomandă montarea unei folii impermeabile către exterior care să nu permită scurgeri accidentale de apa în interiorul materialului, iar către interior montarea unei folii barieră împotriva vaporilor, care să nu permită infiltrarea vaporilor, respectiv condensarea acestora în material. În cazul în care este vorba de pereți din zidărie sau de beton se recomandă montarea unui schelet de lemn care să constituie suportul pentru tencuiala uscată. Se recomandă, de asemenea, pozarea unei folii barieră împotriva vaporilor.

Termoizolarea planșeelor intermediare – este vorba tot despre construcții pe structuri ușoare, pe lemn sau metal cu recomandarea ca produsul să se monteze între folii care să nu permită scurgerea accidentală de apă sau condensarea de vapori în structura. În cazul pardoselilor pe structură de beton, montajul se face între grinzișoare de lemn cu aceleași măsuri de precauție ca și în cazul pardoselilor pe structuri ușoare.

Termoizolarea șarpantelor – sunt valabile aceleași reguli ca și în cazul pereților de exterior. Este obligatorie montarea foliei exterioare care sa împiedice scurgerea accidentala a apei în structura materialului.

Termoizolatii din spuma poliuretanica

Spuma ca material izolator termic

Dezvoltarea industriei chimice, precum și a cerințelor legate de izolații termice care să poată fi montate în locuri greu accesibile au condus la apariția unor spume cu expandare in situ (pe șantier, la fața locului), spume care au la bază diverse substanțe chimice și care se pot folosi la diverse tipuri de clădiri rezidențiale, comerciale sau industriale.

Spumele pot avea la bază diferite substanțe, poliuretanice, de sticlă etc. În general se recomandă montarea spumelor în locuri în care acestea nu sunt expuse în mod direct la lumina solară sau se recomandă protejarea lor cu vopsele sau straturi speciale care să nu permită degradarea lor în timp.

Spumele sunt stabile din punct de vedere al formei, sunt rigide și impermeabile la apă sau vapori.

De obicei se montează cu ajutorul unor aparate de pulverizare în cazul în care este vorba de suprafețe mai mari la terase sau pereți sau se aplică din recipienți speciali (tuburi tip spray sau rezervoare portabile).

În cazul spumei de sticla, aceasta se livrează sub formă de plăci semifinisate sau protejate cu diverse materiale care se pot monta ca atare in situ (pe șantier). De obicei plăcile se pot livra cu canturi cu nut și feder care permit o îmbinare etanșă astfel încât să nu permită trecerea vaporilor.

Termoizolatiile cu spume se pot folosi pentru diverse aplicații:

Termoizolarea fundațiilor – spuma se poate aplica pe fundații prin pulverizare sau poate fi utilizată sub forma de plăci cu dimensiuni specifice în funcție de producător. În ambele cazuri este necesară folosirea unui strat de geotextil care să nu permită afectarea stratului de spumă de pământ, radacini sau agregatele de drenaj.

Termoizolarea pereților – spuma sau plăcile de spuma pot fi folosite indiferent de conformația pereților (fie aceștia pe structură de zidărie sau pe structuri ușoare din lemn sau metal). În cazuri speciale, se pot folosi și la interiorul construcțiilor (acolo unde nu se poate ajunge în zonele exterioare), luându-se măsuri de inserare a unor elemente care să permită finisarea ulterioară a peretelui.

Termoizolarea acoperișurilor – se pot folosi atât spume, cat și panouri din spume; trebuie avut în vedere comportamentul în utilizare al structurii, pentru a nu afecta termoizolația prin crearea de punți termice în cazul în care structura are dilatații sau contracții. Pentru a evita astfel de probleme, plăcile se pot monta în câmp continuu deasupra asterelii.

Termoizolarea teraselor – în funcție de conformarea teraselor se pot folosi atât spuma, cat și placi din spuma, indiferent de tipul de terasă, circulabilă, necirculabilă sau gradină și indiferent de tipul de construcție, rezidențial, comercial sau industrial. În cazul teraselor necirculabile trebuie avut în vedere o protecție suplimentară care sa protejeze materialul de lumina solară.

Termoizolatii din pluta

Pluta ca material izolator termic

Pluta este un material în întregime natural, fiind obținut din stejarul de pluta (Quercus Suberus). Tehnologia de producție nu afectează produsul în sine, însă permite obținerea unui material cu proprietăți termoizolante și acustice foarte bune, antibacterian (nu permite dezvoltarea ciupercilor, mucegaiului) și antialargenic, rezistent la foc și antistatic. Exista două tipuri de pluta care se pot folosi în industria construcțiilor ca material termoizolant.

Pluta granulata (aglomerata)

Este un produs foarte stabil la întindere și compresiune, nu absoarbe apa și nu putrezește, este impermeabilă la vapori și este greu inflamabilă. Se poate livra în role sau în placi, în funcție de locul unde vor fi folosite.

Pluta expandata (neagra)

Este un produs obținut din reciclarea deșeurilor de pluta și care are aceleași calități ca și pluta granulata. Este folosită ca izolație termică sau acustică pentru pardoseli, fațade, acoperișuri. Pluta se poate folosi pentru toate tipurile de construcții rezidențiale, comerciale sau industriale, respectându-se însă indicațiile producătorilor.

Termoizolarea pardoselilor – se poate folosi în unul sau două straturi, în funcție de cerințe, sub șapa flotantă sau direct sub stratul de finisaj al pardoselii (pardoseli laminate, linoleum, covoare pvc, mochetă, dușumele etc). În funcție de utilizarea pardoselilor, în special pentru pardoseli industriale, se poate folosi pluta pentru a diminua vibrațiile care pot ajunge să fie transmise către structură.

Termoizolarea pereților – se poate folosi atât pentru pereți din zidărie, cât și pentru pereți din structuri ușoare, atât pentru izolare la interior, cat și la exterior. În funcție de fiecare rezolvare în parte se pot folosi role sau placi, urmărindu-se ca dispunerea lor să se facă pe două direcții sau intercalat, pentru a se evita efectul de punte termică. În anumite cazuri poate fi necesară montarea unei folii barieră împotriva vaporilor ca măsură suplimentară pentru a evita acumularea de vapori în structura pereților.

Termoizolarea învelitorilor – se folosește ca și celelalte termoizolatii, în doua straturi, pentru a evita apariția punților termice. Se recomandă și pozarea unei folii barieră împotriva vaporilor.

Vata minerala bazaltica

Vata minerala bazaltica placi

Este un material asemănător cu vata minerala de sticla, dar care are la bază roca bazaltica, zgura și cocs. Procedeul de producție și procesare este asemănător cu cel al obținerii de vata de sticla, folosindu-se aceleași tipuri de lianți care dau culoarea finală a produsului, maroniu-verzui.

Se livrează atât sub formă de saltele, cat și, mai ales, sub formă de plăci cu dimensiunea de 50×100 cm, datorită faptului că fibra bazaltica este mai scurtă și mai fragmentată decât fibra de sticlă, ceea ce conduce la densități mai mari ale produselor din vată bazaltică comparativ cu cele din vata de sticla. Produsele din vata bazaltica se pot livra cu sau fără caseraj din folie de aluminiu sau hârtie craft, în funcție de cerințele proiectului.

Vata bazaltica se recomandă pentru :

Termoizolarea pereților de exterior sau interior pe structuri ușoare din lemn sau metal – atât pentru construcții rezidențiale pe structuri ușoare, cat și pentru construcții industriale. Se recomandă utilizarea produselor caserate cu folie bariera împotriva vaporilor către partea caldă a încăperilor, pentru a împiedica acumularea de vapori în structura materialului termoizolant. Dispunerea se va face pe mai multe rânduri, pe direcții diferite, pentru a diminua efectul de punte termică.

Termoizolarea fațadelor ventilate, indiferent de tipul de suport (zidărie, beton sau structuri ușoare lemn sau metal) se recomanda placi speciale pentru fațade, hidrofobizate pe întreaga secțiune.

Termoizolatii în cadrul termosistemelor. Exista plăci speciale (în funcție de producător), care permit folosirea de tencuieli umede pentru conformarea unui termosistem pe suport de vata minerala. Având în vedere că produsul nu are un coeficient ridicat de dilatație nu permite crearea de tensiuni în stratul de finisaj al fațadei.

Termoizolarea planșeelor intermediare, indiferent de structura acestora (structuri ușoare, lemn sau metal sau structuri din beton) se pot folosi deasupra planșeului sub o șapă flotantă sau sub planșeu, prinse de tavan.

Montarea corecta a placilor de vata minerala bazalticaTermoizolarea acoperișurilor în pantă, mansarde. Ca și la vata de sticla, se recomandă folosirea a doua straturi de material termoizolant. Un strat se va poza între căpriori, iar celălalt strat se va așeza perpendicular pe direcția primului strat, pentru a evita apariția punților termice. Este obligatorie pozarea unei folii barieră împotriva vaporilor către partea caldă a încăperii.

Termoizolarea teraselor – datorita faptului ca produsele din vată bazaltica au densități mai ridicate, la realizarea teraselor uzuale (cu termoizolația sub hidroizolație) se recomandă folosirea termoizolațiilor rigide sub forma de plăci, atât pentru terase circulabile pietonal, cât și pentru terase necirculabile, pentru toate tipurile de construcții, rezidențiale, comerciale sau industriale. Se recomandă montarea unui strat de difuzie a vaporilor și o barieră împotriva vaporilor care să împiedice acumularea acestora în materialul termoizolant. În funcție de dimensiunile terasei poate fi necesară montarea de aeratoare în stratul de difuzie al vaporilor.

Vata minerala de sticla

Rola de vata de sticla

Este alcătuită din fibre de sticla ce se obțin din materiale pe baza de silicați, nisip, calcar, dolomit și deșeuri de sticla. Amestecul se topește în cuptoare speciale, după care este trecut prin niște duze speciale ce transformă masa topită în fibre și le depune pe o bandă transportoare. Procedura este asemănătoare cu cea a obținerii vatei de zahar. Viteza benzii transportoare determina densitatea și grosimea produsului termoizolant.

Pentru stabilizarea produsului (adică pentru a se păstra grosimea și cantitatea de aer înglobată în el) este nevoie de lianți speciali care lipesc fibrele între ele și care determină și culoarea finală a produsului – galben sau maroniu.

Produsul final se livrează sub formă de saltele sau placi, pe dimensiuni potrivite cu scopul pentru care vor fi folosite (lățimea saltelelor poate fi de 40, 60 sau 120 de cm, cu lungime variabilă). Pentru a putea fi transportate și depozitate mai ușor, saltele se comprimă și se împachetează în folii de plastic, urmând ca la utilizare să revină la forma inițială. Atât saltelele, cât și plăcile, pot fi livrate cu caseraj din folie de aluminiu (ca barieră împotriva vaporilor) sau cu caseraj din hârtie craft, pentru a împiedica acumularea de praf în structura materialului.

Vata de sticla poate fi folosita ca material termoizolant pentru:

Termoizolarea peretilor de exterior sau interior pe structuri ușoare din lemn sau metal – în general este vorba mai ales de construcții rezidențiale realizate pe structuri de lemn sau metal. Se pot folosi atât saltele, cat și plăci, în funcție de rezolvările de detaliu ale construcției.

Termoizolarea fațadelor ventilate, indiferent de tipul de suport (zidărie, beton sau structuri ușoare lemn sau metal). Se recomanda în general placi semirigide special alcătuite în acest scop, hidrofobizate pe toată secțiunea (nu permite acumularea de apa în structura materialului și chiar induce evacuarea rapida a acesteia prin aranjarea fibrelor).

Termoizolarea planșeelor pe structuri de lemn, metal sau beton. În funcție de tipul de planșeu se pot folosi toate tipurile de produse (saltele sau placi). Se va urmări ca atunci când planșeul separă doua spații cu temperaturi sensibil diferite, la fața superioară spre zona caldă se va posta obligatoriu folie bariera împotriva vaporilor.

Termoizolarea acoperișurilor în pantă, mansarde. Se recomandă în general produse sub forma de saltele cu o grosime de minim 15 – 20 cm (în funcție de calculul higrotermic). Un strat se va poza între căpriori, iar celălalt strat se va așeza perpendicular pe direcția primului strat, pentru a evita apariția punților termice. Este obligatorie pozarea unei folii bariera împotriva vaporilor către partea caldă a încăperii.

Termoizolarea teraselor – se recomandă folosirea termoizolațiilor rigide sub formă de plăci, cu forma uzuala (cu termoizolația sub hidroizolație), sau în cazul teraselor pe structuri ușoare (pt. clădiri mici cu puține nivele) se pot folosi și produse sub formă de saltele. Pe fața caldă a termoizolației trebuie pozata folia barieră împotriva vaporilor.

Materiale termoizolante. Care este cel mai indicat material pentru izolarea termica a casei?

Pierderea caldurii la o casa. Alegerea materialelor termoizolante

Materiale termoizolante

O termoizolare eficientă nu se poate obține fără niște materiale de calitate, concepute special în acest scop. Pentru a fi considerat termoizolant, un material trebuie să îndeplinească următoarea condiție: conductivitatea termică de calcul să fie mai mică sau cel mult egală cu 0,10 W/(m²K).

În funcție de materia primă folosită, există mai multe tipuri de materiale termoizolante, fiecare având reguli specifice ce privesc atât domeniul de utilizare, cat și, mai ales, modul de montaj sau exploatare:

Polistiren expandat

Polistiren expandat pentru fatadeEste un alt tip de material cu capacitate termoizolanta deosebită, de culoare albă, care se obține din procesarea granulelor de polistiren. Este vorba de o expandare (mărirea volumului) a acestor granule și de prinderea granulelor între ele sub influența unor factori de temperatură și vacuumare, în funcție de densitatea produsului, spațiul dintre granule înglobând mai mult aer (produse cu densitate mai mică) sau mai puțin aer (produse cu densitate mai mare).
Densitatea produsului influențează și ceilalți parametri, absorbția de apă, rezistența la compresiune, elasticitatea, permeabilitatea la vapori etc. Se livrează în plăci de dimensiuni 50×100 cm, cu grosimi în funcție de necesități, iar canturile sunt în general drepte sau se pot prelucra cu nut și feder.
Plăcile care se folosesc pentru termosistem sau necesită prinderi cu adezivi au fețele rugoase pentru a facilita prinderea.

O variantă mai nouă este polistirenul expandat cu conținut de perle de grafit, de culoare gri, cu calități termoizolante îmbunătățite fata de polistirenul expandat uzual. Se folosește în aceleași condiții ca și polistirenul expandat uzual.

O varietate modernă a folosirii polistirenului expandat o constituie și cofrajele pierdute (module), folosite în general pentru construcții rezidențiale (case parter și etaj). Folosirea acestora se face în conformitate cu recomandările producătorilor. Deși materialul în sine este greu permeabil la vapori, se recomanda totuși utilizarea unei folii bariera împotriva vaporilor, pentru a împiedica pătrunderea acestora în structura elementelor constructive.

Termoizolatie termosistem cu placi de polistiren expandatPolistirenul expandat se recomanda pentru:

Termoizolarea pereților de exterior pe structuri ușoare din lemn sau metal – pentru construcții rezidențiale cu puține niveluri. Se recomandă montarea în mai multe straturi, pe direcții opuse, pentru a împiedica apariția efectului de punte termica și utilizarea unei bariere împotriva vaporilor în funcție de rezolvarea de detaliu.

Termoizolatii în cadrul termosistemelor. Se recomandă utilizarea plăcilor cu densitate cuprinsă între 15 -20 kg/mc, dedicate special acestui scop.

Termoizolarea planșeelor intermediare, indiferent de structura acestora (structuri ușoare, lemn sau metal sau structuri din beton) se pot folosi atât la interior, deasupra planșeului sub o șapă flotanta sau sub planșeu, prinse de tavan dar și pe exterior la planșee în consolă sau deasupra unor spații deschise.

Termoizolarea acoperișurilor în pantă, mansarde. În funcție de alcătuirea acoperișului există mai multe posibilități de utilizare, cel mai folosit fiind un strat între căpriori și un alt strat la fața căpriorilor spre interior cu dispunere perpendiculară pe direcția primului strat. Se recomandă utilizarea unei bariere împotriva vaporilor.

Termoizolarea teraselor – se utilizează în special pentru terase cu forme uzuale, cu termoizolația dispusă sub hidroizolație și mai ales pentru terase necirculabile sau circulabile cu trafic pietonal redus, în special pentru construcții rezidențiale sau comerciale. Este recomandată montarea unui strat de difuzie și o barieră împotriva vaporilor, pentru a nu se transfera tensiuni în stratul hidroizolant.

Polistiren extrudat

Placi de polistiren extrudat - xpsEste un material cu proprietăți termoizolante foarte bune, rezistență ridicată la umezeală și sarcini statice. Spre deosebire de polistirenul expandat care înglobează aer în spațiul dintre granulele de polistiren, polistirenul extrudat se consideră un material cu structură celulară închisă, impermeabil la apă sau la acțiunea vaporilor.

În funcție de fiecare producător în parte, produsele sunt colorate în roz, bleu, verde, galben etc. Datorita acestor calități polistirenul extrudat poate fi înglobat în structuri termoizolante unde nu se tine cont de umiditate, de cicluri de gelivitate etc.

Se livrează în mod uzual în placi cu dimensiunile 50×100 cm sau 60×120 cm, cu canturi drepte sau prelucrate cu nut și feder etc., în funcție de locul unde se montează.

Acest tip de material se recomandă cu preponderență (în special datorită prețului mult mai ridicat ca al polistrenului expandat) în următoarele zone, unde rezistența și umiditatea ridică probleme:

Termoizolarea fundațiilor, a pereților de subsol sau a planșeelor așezate pe sol. Datorită unei foarte bune rezistențe la compresiune, produsul se pretează la montaj în locuri unde este necesară o rezistență bună la încărcări sau la acțiunea pământului și în același timp la umiditate.

Termoizolarea pardoselilor – este vorba de pardoseli pe șapă flotantă din beton, șape uscate sau pe grinzi de lemn, pentru toate tipurile de construcții.

Termoizolarea teraselor – se recomandă în special pentru terase conformate în sistem inversat (cu hidroizolația sub termoizolație) , indiferent că este vorba de terase cu circulație intensă, parcaje sau terase gradină, tocmai datorita faptului că este foarte rezistent la încărcări și nu este afectat de umiditate. În general pentru a se obține rezultate bune se recomandă pozarea unui strat de geotextil care să împiedice scurgerea pământului sau a agregatelor între sau sub plăcile de polistiren expandat.

Folii termoizolante

Folie izolatoare termicaSe poate considera că acestea constituie o variantă modernă de termoizolare a construcțiilor, fiind vorba de folii speciale cu grosime de maxim 2 cm, alcătuite din două sau mai multe folii care înglobează capsule cu aer între ele. Condiția esențială este continuitatea foliei și foarte importantă este etanșarea foliilor la îmbinări. Foliile se recomandă pentru utilizare în special la interior și numai în cazul folosirii de tencuieli uscate (placarea pereților cu placi din gips-carton) sau compartimentări pe structuri ușoare (pereți din gips-carton). Se pot utiliza atât la pereți, cât și la planșee interioare sau la șarpante cu montaj către partea caldă a încăperii.

Termoizolații din materiale naturale: paie, lana, stuf, chirpici

Câteva concluzii despre termoizolații

Iată câteva lucruri pe care este bine să le știți înainte de a vă apuca să va termoizolați casa :

  • Grosimea necesară de material termoizolant –  se calculează în funcție de mai mulți parametri
  • Alegerea unui material termoizolant (vata, polistiren, celuloza, etc) se face și în funcție de soluțiile constructive alese.
  • Materialele termoizolante trebuie protejate la umiditate și la apă (mai ales cele pe bază de fibre din vată de sticlă și bazaltică, celuloză, lână sau paie). Prezența apei în material scade proprietățile termoizolante și poate conduce chiar la degradarea acestora, mai ales dacă e vorba de materiale naturale (celuloză, lână sau paie)
  • Prețul efectiv al materialelor.