Preparare beton la betoniera. Clase de betoane

La constructia unei case se poate folosi beton preparat local cu betoniera, din balast („balastru” sau sorturi) + ciment + apa.

Avantajele prepararii de beton la betoniera :

Principalul dezavantaj al prepararii betonului la betoniera ar fi randamentul scazut, dictat de capacitatea redusa a betonierei. Se prepara beton la betoniera in mediul rural , in localitati situate la mare departare fata de o statie de betoane, mai ales atunci cand caile de acces sunt din pamant sau piatra, drumuri accidentate, unde masinile cu beton din statie nu pot avea acces. si chiar daca ar avea acces, datorita distantei mari pretul transportului ajunge sa coste aproape cat betonul

Cand este vorba insa, de o structura de rezistenta la o cladire inalta, unde cantitatea necesara este de sute de metri cubi , atunci problema este simpla: statia de betoane cea mai apropiata, care sa aibe si pompa de betoane.

Pentru o casa Parter, sau P+1, se foloseste betoniera. O betoniera comoda este cea de 130-140 litri. La constructia unei case se folosesc cateva clase de beton, dupa cum urmeaza:

Preparare beton la betonieraLa prepararea betonului intra ciment, apa si balastul sau sorturile. Daca am avea o betoniera asa de mare ar fi simplu, pentru ca le-am introduce pe toate in betoniera si am apasa pe buton. Iar dupa 10-15 minute de invartit, am obtine un metru cub de beton proaspat. Dar betoniera fiind de numai 130 litri, problema care apare este de a imparti reteta de mai sus in parti egale, pentru a prepara mai multe sarje , la capacitatea betonierei. Mai mult decat atat, impartirea trebuie sa fie usoara, sa nu necesite cantariri cal calcule speciale, asa incat dozarea sa fie usor de facut, la indemana muncitorilor pe santier, care de multe ori sunt necalificati si nu au nici timp si nici putere de a jongla cu densitatile si calculele. Pentru aceasta trebuiesc cunoscute mai multe unitati de masura si conversia intre ele iar reteta trebuie data in lopeti sau galeti.

NOTA: Capacitatea unei betoniere de 130 litri reprezinta capacitatea cuvei pline, insa in practica capacitatea utila este mult mai mica. De exemplu, in betoniera de 130 litri, o sarja de beton 4:1 va avea 16 lopeti de balast si 4 lopeti de ciment la care se adauga 1 galeata de apa, adica in total 20 lopeti = aproape 7 galeti + 1 de apa = 8 galeti = 80 litri utili.

Apoi, mai trebuie cunoscute cateva densitati ale materialelor utilizate si care intra in reteta betonului:

Valori medii.Este posibil sa difere +/-10% in functie de umiditatea materialelor granulare.

In continuare vom prezenta cateva retete de preparare a betonului calculate pe baza retetelor normelor de preparare a betonului din indicatoarele de norme de deviz catalogul CZ.

Preparare beton B75 (C4/5 ; BC5) cu balast – norma CZ0103B1 din indicatoarele de norme de deviz

Cantitati necesare pentru prepararea unui metru cub de beton B75:

Total = 2240.73 kg agregate.

Apa 170 litri/mc

Raportul ciment : agregate : apa este egal cu 1 kg ciment : 12,95 kg agregate : 0,98 litri apa.

Preparare beton B100 (C6/7.5 ; BC7,5) cu balast – norma CZ0104B1 din indicatoarele de norme de deviz

Cantitati necesare pentru prepararea unui metru cub de beton B100:

Total balast + nisip = 2232.4 kg = 395 lopeti balast. De regula B100 se prepara numai din balast, care contine suficienta parte fina, fara a mai fi nevoie de adaos de nisip, asa incat se aduna cantitatile si se va folosi numai balast 2232,4 kg.

Apa 165 litri/mc (consumul de apa poate varia functie de umiditatea balastului.)

Raportul ciment : balast : apa este egal cu 1 kg ciment : 11 kg balast : 0.81 litri apa .

Preparare beton B150 (C8/10 ; BC10) – norma CZ0105D1 din indicatoarele de norme de deviz

Cantitati necesare pentru prepararea unui metru cub de beton B150:

Total = 1999 kg agregate.

Apa 190 litri/mc

Raportul ciment : agregate : apa este egal cu 1 kg ciment : 7,16 kg agregate : 0,68 litri apa.

Preparare beton B200 (C12/15 ; BC15) – norma CZ0106F1 din indicatoarele de norme de deviz

Cantitati necesare pentru prepararea unui metru cub de beton B200:

Total = 1971 kg agregate.

Apa 190 litri/mc.

Raportul ciment : agregate : apa este egal cu 1 kg ciment : 6,15 kg agregate : 0,59 litri apa.

Preparare beton B250 (C16/20) – norma CZ0107F1 din indicatoarele de norme de deviz

Cantitati necesare pentru prepararea unui metru cub de beton B250:

Total = 1932.3 kg agregate.

Apa 190 litri/mc.

Raportul ciment : agregate : apa este egal cu 1 kg ciment : 5,44 kg agregate : 0,53 litri apa.

Preparare beton B300 (C18/22.5 ; BC22.5) – norma CZ0108H1 din indicatoarele de norme de deviz

Cantitati necesare pentru prepararea unui metru cub de beton B300:

Total = 1887.30 kg agregate.

Apa 200 litri/mc.

Raportul ciment : agregate : apa este egal cu 1 kg ciment : 5,01 kg agregate : 0,53 litri apa

Nota: in functie de capacitatea betonierei utilizate se vor imparti proportional cantitatile iar dozajul se va face cu lopata.

Daca ti-a placut, te rugam distribuie

12 thoughts on “Preparare beton la betoniera – Clase de betoane

 1. doresc sa torn un gard de beton de circa 50 m lungime si am o betoniera de 190 l[160 utila parca ] si doresc un beton b150 sa imi sponeti reteta pt betoniera mea ,si daca se poate tot pt betoniara mea reteta de b250 pentru niste stalpi de sustinere la un conac [il am de consolidat ,e numai din caramida fara stalpi fara centura dar are placa de beton conacu e din 1936 si e mai mult nisip cu var in tencuiala si zidarie ] .MULTUMESC!

   • Va rog frumos sa imi spuneti toata reteta daca doriti la B150 si B250 am inteles cantitatea de ciment ,as dori si cat pietris si cat nisip si apa se pune la prepararea celor 2 retete pt o betoniera de 160 l utila si ce granulatie ar trebui sa folosesc la pietris . Multumesc anticipat ! ps: Am sa pun „meseriasi ” sa respecte reteta dumneavoastra !

 2. Va mai deranjej inca o data ,am turnat gardul si acum ma apuc de conac sal consolidez …meseriasi au betoniera de 350 L adica ,270 utila [corectatima daca e nevoie]si as dori de la dumneavoastra sa imi spuneti si mie dojajul de ciment ,nisip pietris si apa pt b200[la construirea de stalpi si la b250 pentru placa si centuri,grinzi de sustinere] .Va multumesc anticipat !

 3. Am nevoie de un sfat ,vreau sa-mi torn spaleri pentru vie ,am imprumutat o betoniera avand capacitatea de doua roabe de,, balast” dar nu stiu ce cantitate de ciment sa folosesc pentru a obtine,, spaleri rezistenti” .Mentionez ca voi folosi armatura corecta cat si vibrarea lor.Astept sugestii daca se poate , va multumesc.

 4. Vreau sa stiu ordinea in care se incarca betoniera, daca trebuie sa fie pornita( sa invarta) si cat timp sa o lasa sa amestece?
  Multumesc anticipat.
  Un incepator!

 5. Buna, sunt daniel si vreau sa torn in curte beton pentru
  terasa de 575 ×375×6 cm si vreau sa stiu cat ciment imi trebuie si cum trebuie sa prepar beton la o betoniera de 125 litri am nisip si pietris de 25 cred

 6. Buna ziua,

  Pentru ca sunteti foarte experimentati, va rog mult sa ma ajutati cu o reteta beton de 250 pentru o betoniera de 180l.
  Daca se poate cu unitatea de masura galeata de 10l. Nu ma prea pricep, dar la ce am nevoie, mai mult ma complic daca aduc meseriasi. Trebuie sa fac un soclu/fundatie de 10cm pentru o magazie de 15 mp.
  Si inca o intrebare: credeti ca ar trebui sa o armez cu ceva plasa sudata? Mentionez ca aceasta fundatie va fi facuta peste placa de beton de 20 existenta, care e deja armata. Doresc doar sa o inalt fata de restul curtii.
  Va multumesc

Lasă un comentariu

Citește articolul precedent:
Placa OSB Oriented Strand Board
OSB 3. Ce este OSB-ul și care sunt avantajele lui

Ce înseamnă OSB? OSB este un acronim din limba engleza pentru Oriented Strand Board. OSB (placă din furnire orientate) este...

Închide