Rufster si cel mai bun material pentru acoperisuri [P]

Esti interesat sa-ti faci casa mai eficienta in ceea ce priveste consumul de energie, sa adaugi un element de design major frumos care iese in evidenta si nu vrei sa trebuiasca sa iti inlocuiesti acoperisul vreodata?

Ia in considerare tigla metalica. In timp ce costul unui acoperis realizat din tigla metalica poate fi semnificativ mai scump decat daca ar fi fost construit cu un alt material, cu siguranta va rezista o viata si practic nu trebuie intretinut.

Avantajele practice ale unui acoperis metalic sunt ca iti fac casa mai sigura pe timp de conditii meteo grele si poate sa-ti scada semnificativ facturile la energie. Estetic, un acoperis din tigla metalica este versatil in design pentru a complementa multe stiluri arhitecturale, de la o ferma veche pana la o casa contemporana.

Arhitectul George Vranceanu a ales un acoperis din tigla metalica pentru casa de pe malul lacului. De ce a ales metal? „Arata grozav ! Este foarte clar si foarte arhitectural si mult mai usor te face sa fii entuziasmat decat un acoperis realizat din alt material. Folosim tigla metalica foarte frecvent in cadrul proiectelor noastre.”
Productie Tigla Metalica Rufster

Rufster si acoperisurile din tigla metalica

Rufster este o companie ce tinteste a-ti oferi tot ceea ce ai nevoie pentru a-ti face un acoperis si fatada casei, insa lucrul pe care sunt specializati este exact productia si distributia de tigla meatlica pentru acoperisuri. Ba mai mult decat atat daca iti achizitionezi un acoperis complet de la ei, iti ofera girueta lor caracteristica drept cadou.

Pe Rufster.ro puteti gasi un simulator de acoperis, pentru a vedea cum arata culorile de acoperis pe casa ta, dar si un calculator de acoperis pentru a afla necesarul de materiale pentru acoperisul tau.

Daca te gandesti de 2 ori inainte sa cumperi un acoperis complet de la Rufster, tin sa scot in evidenta faptul ca sunt foarte transparenti cu clienti, motiv pentru care au scos si ultima campanie de promovare, ce are ca scop prezentarea avantajelor Rufster in fata clientilor. Campania se numeste Timpul arata calitatea acoperisului si poti afla mai multe detalii despre ea accesand site-ul si facand click pe bannerul de jos ce o indica.

In timp ce costul initial al unui acoperis din tigla metalica este mai mare, decat a unui acoperis realizat din alt material, un procentaj mare din costuri pot fi recuperate, mai ales daca planuiesti sa locuiesti in acea casa mult timp. In timp ce acoperisurile realizate din alte materiale vor trebui inlocuite o data la 15-20 de ani, acoperisul din tigla metalica poate sa te tina o viata.

Un acoperis din tigla metalica este mult mai eficient in ceea ce priveste consumul de energie. Acesta poate sa iti scada costurile la energie semnificativ, mai ales daca locuiest intr-un climat calduros. Acoperisurile care reflecta in loc sa absoarba caldura ii vor pastra puterea aerului tau conditionat asa ca nu va mai trebui sa munceasca atat din greu.

Tigla Metalica Aqua 3D

Termoizolatii din fibre celulozice

Izolatie termica cu fibre de celuloza

Reciclarea diverselor produse din nenumărate domenii a condus la apariția unor noi materiale care și-au găsit utilizarea în domeniul construcțiilor în calitate chiar de produse ecologice, atât datorită faptului că sunt constituite din materiale reciclate, cât și datorita calităților pe care le conferă clădirilor. În fapt, termoizolațiile din fibre celulozice, sunt obținute prin reciclarea hârtiei (cărți, ziare, reviste, ambalaje), a rumegușului obținut din procesarea lemnului etc. Produsul se obține din fibre foarte mici, celulozice, care se pot monta prin pulverizare, mai ales în cazul construcțiilor pe structuri ușoare din lemn sau metal, au o excelentă rezistență la foc și se mulează perfect pe toate elementele constructive.

Au următoarele domenii de utilizare:

Termoizolarea pereților de exterior – este vorba în principal de pereți pe structuri ușoare din lemn sau metal; pentru rezultate foarte bune se recomandă montarea unei folii impermeabile către exterior care să nu permită scurgeri accidentale de apa în interiorul materialului, iar către interior montarea unei folii barieră împotriva vaporilor, care să nu permită infiltrarea vaporilor, respectiv condensarea acestora în material. În cazul în care este vorba de pereți din zidărie sau de beton se recomandă montarea unui schelet de lemn care să constituie suportul pentru tencuiala uscată. Se recomandă, de asemenea, pozarea unei folii barieră împotriva vaporilor.

Termoizolarea planșeelor intermediare – este vorba tot despre construcții pe structuri ușoare, pe lemn sau metal cu recomandarea ca produsul să se monteze între folii care să nu permită scurgerea accidentală de apă sau condensarea de vapori în structura. În cazul pardoselilor pe structură de beton, montajul se face între grinzișoare de lemn cu aceleași măsuri de precauție ca și în cazul pardoselilor pe structuri ușoare.

Termoizolarea șarpantelor – sunt valabile aceleași reguli ca și în cazul pereților de exterior. Este obligatorie montarea foliei exterioare care sa împiedice scurgerea accidentala a apei în structura materialului.

Termoizolatii din spuma poliuretanica

Spuma ca material izolator termic

Dezvoltarea industriei chimice, precum și a cerințelor legate de izolații termice care să poată fi montate în locuri greu accesibile au condus la apariția unor spume cu expandare in situ (pe șantier, la fața locului), spume care au la bază diverse substanțe chimice și care se pot folosi la diverse tipuri de clădiri rezidențiale, comerciale sau industriale.

Spumele pot avea la bază diferite substanțe, poliuretanice, de sticlă etc. În general se recomandă montarea spumelor în locuri în care acestea nu sunt expuse în mod direct la lumina solară sau se recomandă protejarea lor cu vopsele sau straturi speciale care să nu permită degradarea lor în timp.

Spumele sunt stabile din punct de vedere al formei, sunt rigide și impermeabile la apă sau vapori.

De obicei se montează cu ajutorul unor aparate de pulverizare în cazul în care este vorba de suprafețe mai mari la terase sau pereți sau se aplică din recipienți speciali (tuburi tip spray sau rezervoare portabile).

În cazul spumei de sticla, aceasta se livrează sub formă de plăci semifinisate sau protejate cu diverse materiale care se pot monta ca atare in situ (pe șantier). De obicei plăcile se pot livra cu canturi cu nut și feder care permit o îmbinare etanșă astfel încât să nu permită trecerea vaporilor.

Termoizolatiile cu spume se pot folosi pentru diverse aplicații:

Termoizolarea fundațiilor – spuma se poate aplica pe fundații prin pulverizare sau poate fi utilizată sub forma de plăci cu dimensiuni specifice în funcție de producător. În ambele cazuri este necesară folosirea unui strat de geotextil care să nu permită afectarea stratului de spumă de pământ, radacini sau agregatele de drenaj.

Termoizolarea pereților – spuma sau plăcile de spuma pot fi folosite indiferent de conformația pereților (fie aceștia pe structură de zidărie sau pe structuri ușoare din lemn sau metal). În cazuri speciale, se pot folosi și la interiorul construcțiilor (acolo unde nu se poate ajunge în zonele exterioare), luându-se măsuri de inserare a unor elemente care să permită finisarea ulterioară a peretelui.

Termoizolarea acoperișurilor – se pot folosi atât spume, cat și panouri din spume; trebuie avut în vedere comportamentul în utilizare al structurii, pentru a nu afecta termoizolația prin crearea de punți termice în cazul în care structura are dilatații sau contracții. Pentru a evita astfel de probleme, plăcile se pot monta în câmp continuu deasupra asterelii.

Termoizolarea teraselor – în funcție de conformarea teraselor se pot folosi atât spuma, cat și placi din spuma, indiferent de tipul de terasă, circulabilă, necirculabilă sau gradină și indiferent de tipul de construcție, rezidențial, comercial sau industrial. În cazul teraselor necirculabile trebuie avut în vedere o protecție suplimentară care sa protejeze materialul de lumina solară.

Termoizolatii din pluta

Pluta ca material izolator termic

Pluta este un material în întregime natural, fiind obținut din stejarul de pluta (Quercus Suberus). Tehnologia de producție nu afectează produsul în sine, însă permite obținerea unui material cu proprietăți termoizolante și acustice foarte bune, antibacterian (nu permite dezvoltarea ciupercilor, mucegaiului) și antialargenic, rezistent la foc și antistatic. Exista două tipuri de pluta care se pot folosi în industria construcțiilor ca material termoizolant.

Pluta granulata (aglomerata)

Este un produs foarte stabil la întindere și compresiune, nu absoarbe apa și nu putrezește, este impermeabilă la vapori și este greu inflamabilă. Se poate livra în role sau în placi, în funcție de locul unde vor fi folosite.

Pluta expandata (neagra)

Este un produs obținut din reciclarea deșeurilor de pluta și care are aceleași calități ca și pluta granulata. Este folosită ca izolație termică sau acustică pentru pardoseli, fațade, acoperișuri. Pluta se poate folosi pentru toate tipurile de construcții rezidențiale, comerciale sau industriale, respectându-se însă indicațiile producătorilor.

Termoizolarea pardoselilor – se poate folosi în unul sau două straturi, în funcție de cerințe, sub șapa flotantă sau direct sub stratul de finisaj al pardoselii (pardoseli laminate, linoleum, covoare pvc, mochetă, dușumele etc). În funcție de utilizarea pardoselilor, în special pentru pardoseli industriale, se poate folosi pluta pentru a diminua vibrațiile care pot ajunge să fie transmise către structură.

Termoizolarea pereților – se poate folosi atât pentru pereți din zidărie, cât și pentru pereți din structuri ușoare, atât pentru izolare la interior, cat și la exterior. În funcție de fiecare rezolvare în parte se pot folosi role sau placi, urmărindu-se ca dispunerea lor să se facă pe două direcții sau intercalat, pentru a se evita efectul de punte termică. În anumite cazuri poate fi necesară montarea unei folii barieră împotriva vaporilor ca măsură suplimentară pentru a evita acumularea de vapori în structura pereților.

Termoizolarea învelitorilor – se folosește ca și celelalte termoizolatii, în doua straturi, pentru a evita apariția punților termice. Se recomandă și pozarea unei folii barieră împotriva vaporilor.

Vata minerala bazaltica

Vata minerala bazaltica placi

Este un material asemănător cu vata minerala de sticla, dar care are la bază roca bazaltica, zgura și cocs. Procedeul de producție și procesare este asemănător cu cel al obținerii de vata de sticla, folosindu-se aceleași tipuri de lianți care dau culoarea finală a produsului, maroniu-verzui.

Se livrează atât sub formă de saltele, cat și, mai ales, sub formă de plăci cu dimensiunea de 50×100 cm, datorită faptului că fibra bazaltica este mai scurtă și mai fragmentată decât fibra de sticlă, ceea ce conduce la densități mai mari ale produselor din vată bazaltică comparativ cu cele din vata de sticla. Produsele din vata bazaltica se pot livra cu sau fără caseraj din folie de aluminiu sau hârtie craft, în funcție de cerințele proiectului.

Vata bazaltica se recomandă pentru :

Termoizolarea pereților de exterior sau interior pe structuri ușoare din lemn sau metal – atât pentru construcții rezidențiale pe structuri ușoare, cat și pentru construcții industriale. Se recomandă utilizarea produselor caserate cu folie bariera împotriva vaporilor către partea caldă a încăperilor, pentru a împiedica acumularea de vapori în structura materialului termoizolant. Dispunerea se va face pe mai multe rânduri, pe direcții diferite, pentru a diminua efectul de punte termică.

Termoizolarea fațadelor ventilate, indiferent de tipul de suport (zidărie, beton sau structuri ușoare lemn sau metal) se recomanda placi speciale pentru fațade, hidrofobizate pe întreaga secțiune.

Termoizolatii în cadrul termosistemelor. Exista plăci speciale (în funcție de producător), care permit folosirea de tencuieli umede pentru conformarea unui termosistem pe suport de vata minerala. Având în vedere că produsul nu are un coeficient ridicat de dilatație nu permite crearea de tensiuni în stratul de finisaj al fațadei.

Termoizolarea planșeelor intermediare, indiferent de structura acestora (structuri ușoare, lemn sau metal sau structuri din beton) se pot folosi deasupra planșeului sub o șapă flotantă sau sub planșeu, prinse de tavan.

Montarea corecta a placilor de vata minerala bazalticaTermoizolarea acoperișurilor în pantă, mansarde. Ca și la vata de sticla, se recomandă folosirea a doua straturi de material termoizolant. Un strat se va poza între căpriori, iar celălalt strat se va așeza perpendicular pe direcția primului strat, pentru a evita apariția punților termice. Este obligatorie pozarea unei folii barieră împotriva vaporilor către partea caldă a încăperii.

Termoizolarea teraselor – datorita faptului ca produsele din vată bazaltica au densități mai ridicate, la realizarea teraselor uzuale (cu termoizolația sub hidroizolație) se recomandă folosirea termoizolațiilor rigide sub forma de plăci, atât pentru terase circulabile pietonal, cât și pentru terase necirculabile, pentru toate tipurile de construcții, rezidențiale, comerciale sau industriale. Se recomandă montarea unui strat de difuzie a vaporilor și o barieră împotriva vaporilor care să împiedice acumularea acestora în materialul termoizolant. În funcție de dimensiunile terasei poate fi necesară montarea de aeratoare în stratul de difuzie al vaporilor.

Vata minerala de sticla

Rola de vata de sticla

Este alcătuită din fibre de sticla ce se obțin din materiale pe baza de silicați, nisip, calcar, dolomit și deșeuri de sticla. Amestecul se topește în cuptoare speciale, după care este trecut prin niște duze speciale ce transformă masa topită în fibre și le depune pe o bandă transportoare. Procedura este asemănătoare cu cea a obținerii vatei de zahar. Viteza benzii transportoare determina densitatea și grosimea produsului termoizolant.

Pentru stabilizarea produsului (adică pentru a se păstra grosimea și cantitatea de aer înglobată în el) este nevoie de lianți speciali care lipesc fibrele între ele și care determină și culoarea finală a produsului – galben sau maroniu.

Produsul final se livrează sub formă de saltele sau placi, pe dimensiuni potrivite cu scopul pentru care vor fi folosite (lățimea saltelelor poate fi de 40, 60 sau 120 de cm, cu lungime variabilă). Pentru a putea fi transportate și depozitate mai ușor, saltele se comprimă și se împachetează în folii de plastic, urmând ca la utilizare să revină la forma inițială. Atât saltelele, cât și plăcile, pot fi livrate cu caseraj din folie de aluminiu (ca barieră împotriva vaporilor) sau cu caseraj din hârtie craft, pentru a împiedica acumularea de praf în structura materialului.

Vata de sticla poate fi folosita ca material termoizolant pentru:

Termoizolarea peretilor de exterior sau interior pe structuri ușoare din lemn sau metal – în general este vorba mai ales de construcții rezidențiale realizate pe structuri de lemn sau metal. Se pot folosi atât saltele, cat și plăci, în funcție de rezolvările de detaliu ale construcției.

Termoizolarea fațadelor ventilate, indiferent de tipul de suport (zidărie, beton sau structuri ușoare lemn sau metal). Se recomanda în general placi semirigide special alcătuite în acest scop, hidrofobizate pe toată secțiunea (nu permite acumularea de apa în structura materialului și chiar induce evacuarea rapida a acesteia prin aranjarea fibrelor).

Termoizolarea planșeelor pe structuri de lemn, metal sau beton. În funcție de tipul de planșeu se pot folosi toate tipurile de produse (saltele sau placi). Se va urmări ca atunci când planșeul separă doua spații cu temperaturi sensibil diferite, la fața superioară spre zona caldă se va posta obligatoriu folie bariera împotriva vaporilor.

Termoizolarea acoperișurilor în pantă, mansarde. Se recomandă în general produse sub forma de saltele cu o grosime de minim 15 – 20 cm (în funcție de calculul higrotermic). Un strat se va poza între căpriori, iar celălalt strat se va așeza perpendicular pe direcția primului strat, pentru a evita apariția punților termice. Este obligatorie pozarea unei folii bariera împotriva vaporilor către partea caldă a încăperii.

Termoizolarea teraselor – se recomandă folosirea termoizolațiilor rigide sub formă de plăci, cu forma uzuala (cu termoizolația sub hidroizolație), sau în cazul teraselor pe structuri ușoare (pt. clădiri mici cu puține nivele) se pot folosi și produse sub formă de saltele. Pe fața caldă a termoizolației trebuie pozata folia barieră împotriva vaporilor.