Tratamente impotriva insectelor si a ciupercilor, aplicate lemnului

Lemnul este consumat cu mare placere de insecte si constituie un bun camin pentru diverse ciuperci si mucegaiuri. Cum scapam de pacoste?

Tratamentul impotriva insectelor

Daca nu este tratat de producator, lemnul brut (busteni, scandura etc.) contine oua, daca nu chiar larve de carii. Intr-un interval de timp cuprins intre 1 si 3 ani, rezultatele atacului insectelor se va vedea cu ochiul liber. Pentru a preveni acest lucru, lemnul trebuie tratat inainte de a fi folosit la constructii. Cea mai buna metoda este incalzirea lemnului la 60C, timp de o jumatate de ora, sau fierberea lui la aburi (producatorii serios fac acest lucru, iar tratamentul respectiv este specificat in fisa tehnica a produsului). Prin acest tratament se distrug posibilele larve aflate in interiorul lemnului. Ulterior incalzirii, pentru a preveni viitoare atacuri, se face si un tratament cu insecticide. Daca nu sunteti convinsi de necesitatea acestor  interventii, ganditi-va in ce ar consta tratamentul curativ (ulterior detectarii atacului insectelor) pentru un lemn ascuns sub un finisaj (gips-carton sau de alta natura).

anobiumCum recunoastem insectele ce ataca lemnul?

Cariile de lemn (Anobiidae) sunt inchise la culoare si au lungimea de 1.5- 6 mm. Semn de recunoastere: isi pot ascunde capul sub platosa gatului. Stadiul larvar dureaza 1-6 ani, timp in care larva consuma lemn, de preferinta umed.

Furnica neagra mica (Lasius Niger) are culoare maro-inchis spre negru si aripi. Isi face cuib in dusumea sau in lemnul putred.

Viespea de lemn (Urocerus Sirex)  este galben albastruie. Orificiile sapate de ea in lemn sunt circulare, iar la iesirea tunelului se depune faina de lemn

Aseptizarea

Lemnul este atacat de doi inamici, lenti dar  redutabili: o ciuperca si un burete. Prima, ciuperca lemnului de fereastra (Goeophyllum trabeum) se prezinta sub forma unei putreziciuni maron, de cele mai multe ori dezvoltata pe suprafata interioara a lemnului expus intemperiilor, de pilda rama ferestrelor. Lemnul de rasinoase este cel mai atacat. Buretele alb cu pori, cu spori late (Antrodia vaillantii) are o culoare alba, care se ingalbeneste incet, treptat, la margine. Miceliul se extinde sub forma unor raze de culoare alba. Prefera rasinoasele umede, dar ataca si foioasele.

Pont: folositi produse cuprice! Produsele cuprice folosite in pomicultura (sulfatul de cupru, de pilda) sunt foarte utile si in aceasta situatie. Nu trebuie sa va temeti de acest sulfat, intra si-n compozitia laptelui praf pentru bebelusi. Atentie!, pateaza lemnul intr-o usoara nuanta albastra. Acest rezultat poate fi mascat prin baituirea ulterioara a lemnului.

Sursa: casamea.ro

Lasă un comentariu