Feb 182012
 
ce sunt etrierii

Ce sunt etrierii?

Etrierii sunt “ramele” evidențiate în poza de mai jos, realizați în general din OB37, care împreună cu barele longitudinale formează carcasa de armatură pentru fundații, stâlpi, grinzi, centuri, sau alte elemente de beton armat.

Etrierii și barele longitudinale care formează carcasele de armatura sunt fasonate  din otel beton (OB37, PC52, etc.), după care sunt asamblate (în mod obișnuit prin legare cu sârmă).

Rolul etrierilor

Etrieri din ob37 in grindaEtrierii au un rol foarte important în rezistența elementelor de beton armat. Armarea cu etrieri se mai numește și armare transversala. Rolul armării transversale este preluarea eforturilor provenite din forța tăietoare sau din torsiune.

Analiza clădirilor cu structură din beton armat, care au suportat cutremure importante, a confirmat importanța armării cu etrieri a grinzilor și stâlpilor. La solicitările alterante, specifice cutremurului, armarea transversală îmbunătățește comportamentul stâlpilor și grinzilor. Astfel, elementele de beton sunt capabile sa aibă deformații mari fără să se rupă. Această proprietate se numește ductilitate, și este esențială pentru o bună comportare antiseismica.

Pe lângă rolul de armatură de rezistență, etrierii asigură poziția armăturilor longitudinale (barelor de armatură) în elementul de beton armat (stâlp, grindă, centură). Etrierii, împreună cu restul armaturilor, alcătuiesc o carcasă rigidă care trebuie să își mențină forma și poziția până la finalizarea turnării.

Reprezentarea și cotarea etrierilor în proiecte

În planșele de armare apar ca niște “rame” care au la capetele barei din care sunt formați, ciocuri. Indicația care se da în dreptul etrierilor conține marca, pasul și/sau tipul otelului și diametrul. Desenul trebuie să conțină și o schemă în care este prezentat fiecare tip de etrier desfășurat, cotându-se fiecare ramură a sa și ciocurile.

Confecționarea etrierilor

Fasonarea etrierilor se poate realiza manual sau cu mașini automate. Această din urmă metodă are mai multe avantaje, printre care: preț foarte bun, productivitate ridicată, reducerea pierderilor de material, respectarea cu precizie a cotelor din planurile de armare, posibilități de fasonare a barelor cu diametre mari (de până la Ø32). Mai multe informații legate de confecționarea etrierilor găsiți în articolul Fasonarea armaturilor din otel beton și montarea armaturilor.

  2 Comentarii la “Etrieri – ce sunt etrierii, ce rol au si cum se confectioneaza?”

  1. […] înalta și aderenta medie cu betonul. Este folosit pe scară largă în construcții la realizarea etrierilor pentru armături (din stâlpi, grinzi, […]

  2. […] armat. Pentru etrieri și agrafe ancorarea se realizează prin cârlige îndoite la 135° sau 180° în cazul etrierilor din OB 37 și numai la 135° în cazul celor din PC 52 sau PC 60.  Raza interioară de îndoire este de min […]

 Lasa un Raspuns

(obligatoriu)

(obligatoriu)

Mai multe despre armatura, ciocuri, etrieri, fasonare armaturi, grinzi
Cum se construieste fundatia unei case
Cum se construieste fundatia unei case? Etape și sfaturi

În general, sunt câteva etape comune oricărui tip de fundatie. Fundatia e elementul din structura unei case ce are rolul...

Închide