Tevile de polipropilena copolimerizata PPR

Tevile de polipropilena copolimerizata PPR

Avantaje ale tevilor din polipropilena copolimerizata PPR

Avantajele tevilor din polipropilena:  nu trebuie izolate, nu oxideaza, nu pierd caldura si sunt usor de montat, cu ajutorul unei truse speciale. Daca ai in plan refacerea instalatiilor sanitare ale locuintei si stai pe ganduri daca sa alegi cuprul sau polipropilena, iata cateva informatii care te vor ajuta sa iei o decizie.

Tevile folosite la instalatia de incalzire au insertie de fibra compozita sau aluminiu si se inscriu in clasa de presiune PN 10, insertia avand rol atat in prelucrarea dilatarilor, cat si de a reprezenta bariera impotriva difuziei oxigenului activ ce se dezvolta in sistem. Cele pentru instalatia de apa rece sau canale de scurgere sunt fara insertie.

In cazul instalatiilor ingropate in pardoseala, specialistii recomanda folosirea conductelor din polipropilena, deoarece sunt mai groase si rezista mai bine la presiunea exercitata de o sapa din beton. In situatia in care se utilizeaza tevi din cupru, acestea trebuie izolate, pentru a evita supraincalzirea si arsurile accidentale.

Daca decizi sa optezi pentru un montaj aparent (mai ales in ceea ce priveste instalatia de incalzire), trebuie sa stii ca tevile din polipropilena (care au un aspect masiv, mai ales in zonele de imbinare) prezinta un net dezavantaj estetic in comparatie cu cele din cupru. De aceea, daca alegi o instalatie de incalzire din polipropilena, trebuie sa iei in calcul si realizarea unor masti pentru conducte.

Polipropilena – mai ieftina si mai eficienta decat cuprul

Tevi polipropilenaDaca ne referim la costuri, pentru doua instalatii similare, executate una din cupru si cealalta din polipropilena, prima va fi cu 20% mai scumpa. La aceste procente trebuie adaugate costurile materialelor suplimentare utilizate la sudura, in cazul cuprului: pasta decapanta, cositorul si buteliile cu gaz.

In ceea ce priveste randamentul, tevile din polipropilena sunt mai eficiente, pentru ca nu pierd caldura, coeficientul de transfer termic fiind foarte mic. In cazul cuprului, acest coeficient este mai ridicat, neajuns ce poate fi ameliorat simtitor printr-o buna izolare a conductelor. Un alt avantaj al tevilor de polipropilena il constituie rezistenta la coroziunea chimica ce apare din cauza curatarii instalatiei din sistemul centralizat de incalzire.

In plus, spre deosebire de cupru care trebuie obligatoriu izolat, in camerele in care se formeaza abur, pentru ca altfel oxideaza, acest fenomen nu apare in cazul polipropilenei.

Fitinguri PPR - polipropilenaMontarea acestui tip de țevi se face cu ușurință, principiul de îmbinare fiind polifuziunea, executata cu o trusa speciala, prin intermediul căreia se realizează o sudură perfect omogena și sigura. Deoarece țevile sunt rigide, este necesara utilizarea fitingurilor (coturi, teuri, reducții etc.).

ATENȚIE ! – Condiții obligatoriu de îndeplinit

Temperatura minima pentru montajul distribuțiilor din material plastic este de +5 grade C, ținând cont de sudare. La temperaturi mai scăzute se asigură destul de greu condițiile efectuării unor îmbinări de calitate.

Pe întreaga perioadă a montajului și transportului, se recomandă ca elementele sistemului din material plastic să fie ferite de șocuri, lovituri de material în cădere și de alte modalități de deteriorare mecanica.

Un comentariu la „Tevile de polipropilena copolimerizata PPR

Lasă un comentariu