Teava PEHD – polietilena de inalta densitate (PEID, HDPE sau politub)

Teava PEHD – polietilena de inalta densitate (PEID, HDPE sau politub)

Caracteristici teava PEHD (polietilena de inalta densitate, politub)

Polietilena este un material plastic obținut prin polimerizarea etilenei (derivat al petrolului). Procedeul de fabricaţie al tevilor din PEHD se numește extrudare.

Tevile sunt de culoare neagra cu benzi de co-extrudare albastre (tevile de apa potabila) și galbena (țevile pentru distribuție gaze naturale).

Tevi PEHD - caracteristiciTevile din PEHD sunt marcate pe toată lungimea lor cu date privitoare la: producător, dimensiuni (diametru, grosime de perete), tip de material (PE80 sau PE100), presiune nominala, SDR, data de producție, standard de referință. Pentru dimensiuni, grosimea tevii si greutatea pe metru liniar, consultați http://www.neamt-info.ro/documente/dimensiuni-tevi-pehd-pe80-pe100-apa.pdf

Durata de viata a tevilor din PEHD este de minim 50 de ani în condiții normale de punere în opera, manipulare, depozitare si exploatare.

Folosirea materiilor prime de calitate, extrudarea pe linii de fabricație cu eficiență dovedită, specifice acestui tip de materiale, permit producerea tevilor HDPE, în condiții controlate și care prezintă următoarele caracteristici generale :

 • Comportament mecanic foarte bun;
 • Rezistență chimică excelentă
 • Stabilitate la radiații
 • Rezistenta la radiațiile ultraviolete
 • Rezistenta la coroziune și abraziune
 • Rezistentă ridicată și la temperaturi joase (– 40°C)
 • Flexibilitate ridicată
 • Atoxicitate
 • Siguranță și simplitate la îmbinare
 • Greutate redusa

DEFINITII

SDR (Raportul dimensional standard)

Număr rotunjit care exprimă raportul dintre diametrul exterior nominal şi grosimea nominală a peretelui. SDR = DN/g. Pentru același diametru, un SDR mai mic înseamnă o grosime mai mare în carne a țevii, pe când un SDR mare înseamnă o grosime mai mică a peretelui țevii. În general, la țevile destinate rețelelor de distribuție de apă potabilă, SDR-ul variază de la 9 la 41.

PN (Presiunea nominală a ţevii)

Valoarea în bari, a unei presiuni interioare de apă, menținute constante, pe care țeava trebuie să o suporte fără defecte timp de 50 de ani la o temperatură de 20°C. Valoarea PN este invers proporțională cu SRD. O țeavă cu SDR mic (deci cu perete mai gros) rezistă la o presiune mai mare, iar cu cât SDR crește, PN scade.

MRS (Rezistenţa minimă necesară)

Reprezintă efortul echivalent, pe termen lung, în peretele ţevii în MPa, la care ruperea s-ar putea produce peste 50 de ani. Valoarea MRS înmulțită cu 10 servește ca bază la clasificarea materialului țevii.

Află mai multe informații despre îmbinarea țevilor de polietilenă – PEHD

9 thoughts on “Teava PEHD – polietilena de inalta densitate (PEID, HDPE sau politub)

 1. Buna ziua.
  La lista de definitii,ar fi util daca termenii PE 80 si PE 100 ar fi comentati mai amanuntit.

  Cu stima
  Mihai Cioflec

  • Pe 80 si pe 100 se refera strict la materia prima a tevii. In conditiile in care PE100 este granulă pură, PE80 reprezită 80% granulă pură și 20% reciclat conform STAS.

  • Ceea ce a spus domnul de mai sus nu este adevarat.
   Intr-adevar aceste denumiri fac referire la materia prima, si anume granulele de polietilena, dar intr-un alt mod. Acestea sunt obtinute din petrol, ambele ,,virgine” sau pure(fara amestecurile precizate gresit de dl de mai sus), doar ca procesul de obtinere este diferit.
   Fiind diferit, rezultatetele sunt diferite, astfel ca PE80(inainte a fost PE60, iar in viitor vom avea PE130) face referire la Rezistenta minima ceruta(MRS) de 8 MPa, iar PE100 face referire la Rezistenta minima ceruta(MRS) de 10 MPa.
   Valorile de mai sus, ne spun ca avem o altfel de dispunere chimica a compozitiei granulelor, permitand la PE100, pentru grosimi mai mici ale peretilor conductelor, sa avem rezistente egale sau mai ridicate decat in cazul PE80.
   P.S. Dl Alexandru, nu este informat, dar pe aceasta cale a reusit sa sintetizeze o practica intalnita des in Romania de catre unele firme producatoare de conducte PE, care amesteca material ,,virgin” cu material regranulat(obtinut din tocarea si topirea conductelor vechi) pt a reusi sa tina un pret de productie scazut.

 2. Zuzu prietene, PE80 si Pe 100 nu se refera la rezistenta minima ceruta ci la compozitia (materialul)conductei.(PE100 nu inseamna ca rezista la 10 bar. Exista PE 100- PN25 sau PN40)

 3. @Lucian – e vorba de tensiunea minima de durata la intindere a materialului din care e facuta teava, in MPa, NU de presiunea la care rezista teava facuta din materialul respectiv.
  10MPa e 1000N/cmp, aprox. 100kgf/cmp

 4. SDR ca idee daca va intrebati, reprezinta raportul dintre diametrul nominal exterior al tevii si grosimea nominala a peretelui tevii.
  Adica SDR13 ar fi o teava de 32 cu peretele de 2,3.
  Oare de ca nu gasim aceste informarii direct in descrierea produselor nu stiu.

Lasă un comentariu