Termoizolatii din materiale naturale: paie, lana si chirpici?

Termoizolatii din materiale naturale: paie, lana si chirpici?

Putem folosi și materiale naturale pentru izolarea termică a casei? Răspunsul este DA.

Intenția de a construi ecologic a condus la folosirea de diverse materiale de proveniență naturală: paie, stuf, argilă, lână etc., materiale care pot fi găsite în general ușor și care nu implică procesare industrială. Există mai multe exemple, în funcție de regiunea sau țara unde au fost folosite aceste tipuri de materiale naturale, în diverse variante.

Termoizolatii din paie

Materiale naturale pentru izolatie termica - placi din paie comprimatePaiele, ca izolator termic, sunt folosite în general în zone cu caracter agricol, acolo unde acest tip de material se poate găsi în mod curent. Necesită o minimă procesare, pentru a se aranja paiele pe o singura direcție, iar pentru rezultate mai bune se pot folosi în panouri prefabricate și montate pe șantier. Este recomandat ca, indiferent de modul de montaj, să se folosească o folie impermeabilă la apă, care să se monteze către exterior, și o folie barieră împotriva vaporilor, care să se monteze la interior, pentru a împiedica condensarea vaporilor în structura materialului termoizolant.

Termoizolatii din lana

Lana naturala ca material termoizolantÎn principiu lâna se poate folosi ca și vata de sticla sau bazaltica, pe același principiu, urmărind însă, ca fenomen foarte important, reducerea umidității din structura materialului și respectiv păstrarea acestuia în stare uscată. Aceasta înseamnă împiedicarea nu doar a scurgerilor accidentale de apă din exterior, ci și a penetrării vaporilor (respectiv condensarea acestora în structura materialului).

Termoizolatii din chirpici

Chirpici ca material natural termoizolantNoțiunea de «termoizolatie din chirpici» este doar relativ corectă, întrucât se referă de fapt la un sistem constructiv cu capacitate termoizolantă foarte bună, folosit mai ales în trecut, la construcția locuințelor. În prezent, căutările de materiale naturale (ecologice) cu capacitate termoizolantă bună au readus la vedere sistemele vechi, printre care și acesta. Având în vedere ca amestecul de paie, stuf și argila (chirpici) este destul de rezistent la umezeală, nu sunt necesare protecții suplimentare, bariere împotriva vaporilor etc.

Tencuielile interioare și exterioare trebuie să permită peretelui să respire, astfel încât în interiorul structurii să nu se acumuleze prea multă umiditate. În general, pentru acoperiș se folosește o șarpantă de lemn cu pantă redusa și se construiește ca un acoperiș înierbat.

1 thought on “Termoizolatii din materiale naturale: paie, lana si chirpici?

  1. caut echipa mesteri pentru realizarea izolatiei peretilor unei case di orasul Iasi cu stuf.
    anuntul se adreseaza mesterilor care realizeaza acoperisuri din stuf sau celor care au lucrat cu vata minerala / bazaltica / si sunt dispusi sa adapteze tehnicile la materialele ecologice sau dirigintilor de santier care pot coordona o echipa si care au cunostinte despre materialele ecologice.

    pentru a intelege ce fel de pereti dorim, veti vedea pe situl
    http://ecology.md/md/page/viata-la-limita-dupa-model-olandez
    tel 0751752180

Lasă un comentariu