Policarbonat plăci – o alternativa pentru utilizarea sticlei

Policarbonat plăci – o alternativa pentru utilizarea sticlei

Unde putem utiliza plăci de policarbonat?

Gama de culori placi policarbonatPolicarbonat – poate fi utilizat în industria de tâmplărie termoizolantă și în sectorul de fațade cortină, plăcile fiind recomandate pentru execuția de cupole, luminatoare, copertine, panouri solare, pereți cortină, elemente de compartimentare, sere, garduri etc.

De asemenea, o aplicație interesantă este aceea de construcție a panourilor fonoizolante, ce asigura protecția fonică a autostrăzilor.

Plăcile celulare de tip multistrat sunt fabricate prin procesul de extrudare și sunt disponibile la dimensiuni de 2.100 mm x 6.000 mm și 2.100 mm x 3.000 mm. Principalele proprietăți fizice sunt constituite de rezistenta deosebita la impact și protecția împotriva acțiunii radiațiilor ultraviolete. De asemenea, plăcile de policarbonat au o rezistență termică deosebită, care le recomandă pentru folosirea în domeniul tâmplăriei.

Din punct de vedere coloristic, produsele sunt disponibile într-o gamă diversă de nuanțe (opal, bronz, albastru, maro, verde, alb, gri), precum și în varianta transparentă. Producătorii oferă o garanție pentru păstrarea caracteristicilor de transmisie a radiației luminoase în condiții optime timp de 10 ani.

Cum se montează plăcile de policarbonat?

Montarea plăcilor celulare din policarbonat se poate face vertical, înclinat sau practic orizontal, cu o panta minima de 5 grade și cu celulele perpendiculare pe coama acoperișului.

Detalii montare placi policarbonatPentru o bună ventilare și pentru evitarea apariției condensului în interiorul celulelor, acestea vor fi închise cu bandă autoadezivă din aluminiu în partea superioară și cu bandă autoadezivă de aluminiu microperforată, în partea inferioară.

Montarea plăcilor din policarbonat este ultima operație după executarea celorlalte lucrări de construcții a căror efectuare ar putea deteriora plăcile (ex.: lucrări de sudură, de vopsitorii etc.).

Îndepărtarea foliei de protecție de pe panouri se face doar la terminarea tuturor lucrărilor de montaj și în termen de 14 zile de la instalare (altfel exista riscul zgârierii, vopsirii panourilor sau lipirea foliei sub acțiunea factorilor de mediu).

Pentru a obține dimensiunile optime ale panourilor din plăci de policarbonat și pentru ca acestea să fie fixate astfel încât să suporte sarcinile prevazute, trebuie ca la pozarea acestora să se tina seama de următorii factori:

 • coeficientul de dilatare termica: de 7 X10-5K-1 corespunzător unei dilatări de 0,07 mm/mx 0C. Se recomandă a se prevedea prinderea plăcii într-o structură adecvată.
 • Pentru fiecare prindere trebuie sa se prevadă următoarele rosturi de dilatație:

  Lungime

  Rost de dilatatie

  500 mm

  3 mm

  1000 mm

  5 mm

  1500 mm

  7 mm

  2000 mm

  10 mm

  3000 mm

  15 mm

 • Încărcarea datorata vântului : se consideră o săgeată maximă de 50 mm în centrul plăcii ca fiind acceptabilă;
 • Încărcarea datorată zăpezii : încărcarea datorată zăpezii este considerată ca fiind o sarcină uniformă, perpendiculară pe axa acoperișului.

Accesorii de montaj

 • Profile din policarbonat H pentru îmbinare între plăci și mediul interior
 • Profile din policarbonat U de margine, pentru închiderea capetelor
 • Profile din aluminiu pentru îmbinări cu garnituri de etanșare din cauciuc EPDM pentru montarea plăcilor în mediu exterior.
 • Șuruburi de fixare mecanică și piese de protecție a șuruburilor cu garnituri de etanșare din EPDM
 • Banda autoadeziva de aluminiu
 • Chit siliconic neutru compatibil cu policarbonatul

Plăcile din policarbonat se pot gauri?

Pentru găurirea plăcilor de policarbonat se vor folosi burghie conice cu viteza mare (1.000 pana la 1.500 rotații /min.) Găurile trebuie date la o distanță nu mai mică de 10 mm de la marginea plăcii. Atenție ca diametrele găurilor să fie mai mari decât cel al șuruburilor ( ex: 10 – 12mm pentru șuruburi de 6 mm), aceasta pentru a lua în calcul și fenomenul de dilatație.

Instrucțiuni de întreținere

 • Se recomandă curățarea periodică a plăcilor din policarbonat;
 • Curățarea se va efectua cu apă caldă sub presiune, ușor alcalină sau abur;
 • Este interzisă utilizarea solvenților pentru curățire;
 • Nu se vor utiliza materiale abrazive pentru ștergere sau întreținerea plăcilor.

Cum putem ști care din fețe este protejată la radiații ultraviolete?

Foliile din policarbonat sunt protejate împotriva zgârieturilor pe ambele fete, cu o folie de polietilena subțire, iar pe fața protejată la UV a plăcilor folia de polietilenă este inscripționată. Folia de polietilenă de pe verso este complet transparentă. Se recomandă ca foliile de protecție să fie îndepărtate doar la finalizarea lucrărilor de montaj, tocmai pentru a evita riscul unui montaj defectuos al plăcilor.

Un comentariu la „Policarbonat plăci – o alternativa pentru utilizarea sticlei”

Lasă un comentariu