Ce este mortarul? Cum se prepara mortarul pentru zidarie si tencuieli?

Ce este mortarul? Cum se prepara mortarul pentru zidarie si tencuieli?

Ce este mortarul?

Mortarul stă la baza tuturor lucrărilor de zidărie, fie că sunt de construcție, tencuire sau reparații. Mortarul este un amestec de nisip, apă și liant (ciment și/sau var), care după ce se usucă se întărește. Când aveți nevoie de cantități mari de mortar, se prepară în betonieră ca și betonul, în schimb, pentru cantități mici, se prepară cu lopata.

Cum se prepară mortarul?

Pregătiți o zonă de preparare curată, în special fără resturi vegetale. Puneți în locul de preparare cantitatea de nisip calculată, după care vărsați peste el cimentul (și/sau varul) necesar.

Începeți apoi să amestecați nisipul și cimentul cu ajutorul unei lopeți. Pentru a obține un amestec bun, mutați grămada de nisip de două sau trei ori. Amestecul trebuie sa aibă o culoare omogenă.

Faceți o mică adâncitură în acest amestec, ca un crater, și vărsați două treimi din apa prevazută. Lăsați sa cadă, puțin câte puțin, marginile craterului în apa pentru a se umezi amestecul. Amestecați totul cu lopata pentru a repartiza apa. Pentru a omogeniza amestecul, mutați-l de două sau trei ori, așa cum ați procedat când era uscat.

Adaugați treptat restul de apă și amestecați din nou. Când mortarul este destul de umed, dacă treceți cu dosul lopeții pe deasupra, aceasta se netezește și apa se ridică la suprafață.

Consistenta mortarului se verifică cu ajutorul mistriei, în funcție de modul în care se formează, dacă ține sau se scurge.

Pentru cantități mici, preparați mortarul cu mistria, într-un container de mortar (eventual o găleată mai mare).

Pe durata preparării, mortarul pare întotdeauna mai uscat decât este în realitate. Efectuați două teste: pe de-o parte, neteziți vârful grămezii cu o lopata, apa se ridică la suprafață; pe de altă parte, luați niște mortar cu mistria și vedeți dacă mortarul rămâne pe mistrie sau curge și se poate modela.

Acum puteți folosi mortarul preparat pentru a zidi sau pentru a tencui.

2 comentarii la „Ce este mortarul? Cum se prepara mortarul pentru zidarie si tencuieli?”

  1. De ce nu se dau cantitatile in galeti sau numar de lopeti.Este foarte neclar ca de ex.pentru un mortar de zidit,se dau varul in kg (6o kg),cimentul tot in kg (160 kg,adica de 2,5 ori mai mult decit varul),iar nisipul in m.c, ( 1,26 m.c.).Ma intreb cum transform acest 1,26 m.c.in kg.ca sa am idee cit nisip folosesc??. De ex.pun intr-o roaba 5 kg.de var. de 2,5 ori mai mult ciment adica12,5 kg de ciment, iar nisip cit???!!

  2. Nu se da masa nisipului, deoarece masa unui volum dat variaza mult dpdv a continutului de apa (de ex. poate sa fie foarte umed sau foarte uscat), insa volumul nu.

Lasă un comentariu