Brandusa de primavara, o plantă cu flori splendide și care necesită îngrijiri minime

Brandusa de primavara, o plantă cu flori splendide și care necesită îngrijiri minime

Brandusa de primăvară înflorește după ghiocei și înainte de lalele, fiind una dintre cele mai timpurii flori. Varietăți ale brândușei înfloresc încă din ianuarie.

Sunt originare din Europa şi Asia, aceste plante bulboase fiind apreciate pentru splendidele flori care, an după an, desfată ochiul în schimbul unor îngrijiri minime. Sunt potrivite şi pentru cultivarea în ghivece, fiind o alegere ideală şi pentru jardinierele de pe pervaz unde este posibil să se realizeze combinaţii de mai multe culori.

Genul Crocus cuprinde peste 80 de specii şi numeroase varietăţi, unele care înfloresc primăvara, altele toamna.

Descrierea plantei

Brândușa de primăvară răsare din bulbi mici, ca toate plantele perene cu bulbi care infloresc în lunile friguroase. Frunzele și florile brândușei apar în același timp.

Brandusa de primavara (Crocus)În general, florile au forma unei cupe, cu sepale ascuţite sau rotunjite, care pot rămâne închise sau se pot deschide complet, scoţând la iveală staminele de culorii vii. În funcție de varietatea brândușelor, florile pot fi albe, mov, galbene, purpurii, chiar şi bicolore, cu puncte şi striaţii. Frunzele sunt înguste, alungite, foarte subțiri şi brăzdate în lung, verde-închis în mijloc şi deseori striate cu alb.

Dimensiunile plantei – frunzele pana la 20 cm, iar florile pana la 10 cm.

Locul brândușelor în gradină

Brândușele preferă un sol bine drenat, în locurile însorite ale grădinii sau la umbra copacilor și arbuștilor din gradină. Este de preferat plantarea în straturi și brazde, pentru a avea o pată de culoare în primele luni ale anului în gradină.

Cum se cultivă brandusa de primăvară

Bulbi de brandusa - crocusBulbii de brândușă cei mai răspândiți în comerț sunt hibrizi olandezi cu flori de culoare mov sau galben. Bulbii se plantează toamna în gropi cu adâncimi de 5-7 cm și la distanțe între plante de 5 cm.

Udând din abundenţă compostul în momentul plantării, veţi asigura după aceea o udare medie până la creştere. Măriţi cantitatea de apă la udare astfel încât pământul să fie bine umezit în timpul înfloririi. După ofilirea florilor şi îngălbenirea frunzelor, lăsaţi să se usuce pământul şi nu udaţi până la noua perioadă de creştere, din septembrie.

Dacă optaţi pentru cultivarea în ghiveci, folosiţi un compost format din pământ fertil, turbă, frunze putrezite şi nisip şi, pentru a uşura drenajul, aşezaţi pe fundul vasului un strat de cioburi de lut, adăugând şi bucăţele de cărbune pentru a evita o umiditate în exces. Ca să avem vasul disponibil pentru alte plante, putem să scoatem bulbii după ce florile s-au uscat şi să-i păstrăm într-un loc uscat şi răcoros până la următorul anotimp bun pentru o replantare. Peste bulbii lăsaţi în vas trebuie pus în fiecare an pământ proaspăt şi, după ce florile s-au ofilit, să se amestece puţin fertilizant în apa de udare.

Cum se înmulțesc brândușele

Înmulţirea este destul de uşoară; este suficient să scoateţi şi să transplantaţi bulbilii care cresc la baza bulbilor principali. Îndată ce frunzele se îngălbenesc, se scot bulbii din pământ, După câteva zile, îndepărtaţi frunzele veştede şi rădăcinile moarte. Separaţi bulbii noi de cei principali şi plantaţi-i în compostul obişnuit, tratându-i ca pe nişte plante adulte. Veţi obţine flori în anul următor.

Pericole şi precauţii

În timpul perioadei de stagnare a vegetaţiei, bulbii de brandusa trebuie să rămână într-un loc uscat, pentru a nu putrezi şi a fi suficient de protejaţi de şobolanii pentru care constituie hrana preferată. În plus, atunci când rămân în pământ, trebuie udaţi cu prudenţă şi au nevoie de un drenaj perfect, pentru că umezeala favorizează diferite boli provocate de ciuperci.

Un comentariu la „Brandusa de primavara, o plantă cu flori splendide și care necesită îngrijiri minime

Lasă un comentariu